TAXES I IMPOSTOS

Colau torna a intentar que els cotxes contaminants paguin més per aparcar

L'alcaldessa presenta un projecte d'ordenances fiscals similar al que l'oposició li va tombar l'any passat

El govern municipal es proposa també bonificar l'IBI dels pisos de la borsa de lloguer assequible

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

El govern d’Ada Colau presentarà un projecte d’ordenances fiscals per al 2018 que, en essència, és pràcticament igual al que va postular l’any passat, i que no va veure la llum per la falta de suport de grups de l’oposició. Llavors, Colau va haver de retirar el projecte i limitar-se a modificacions puntuals de tarifes, com ja va haver de fer 12 mesos enrere.

El projecte ha de passar el primer filtre en la comissió d’Economia, suspesa, com totes les activitats del consistori, en protesta per les detencions dels presidents d’Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, respectivament. El govern local proposa que els cotxes més contaminants dels no residents paguin més per aparcar en àrea verda i blava, el punt estrella de la proposta de l’any passat. A diferència de llavors, ara s’elimina la penalització prevista per als cotxes de mida gran i el 'càstig' es limita al nivell alt de contaminació.

Autocars a la Font Màgica

Un altre punt de les ordenances que es repeteix és la proposta d’incrementar el pagament de Zona Bus on ja n’hi ha, al parc Güell i a la Sagrada Família, així com la de crear una nova zona d’aquesta classe a la Font Màgica, a Montjuïc. L’objectiu d’aquestes taxes és aconseguir una aportació econòmica per part del turisme que no pernocta a la ciutat, però també el de regular i ordenar l’estacionament: una de les conseqüències que es busca a Montjuïc és limitar la presència de vehicles.

La novetat d’aquest any és la proposta de bonificar l’impost de béns immobles (IBI) dels pisos que siguin aportats pels seus propietaris a la borsa de lloguer assequible del consistori, que ofereix tot un seguit d’avantatges –ajudes a la rehabilitació, seguretat en el cobrament– a canvi de limitar la tarifa.

Un pacte complex

Notícies relacionades

Colau va aconseguir aprovar les ordenances fiscals en el seu primer any com a alcaldessa, és a dir, les del 2016, però les va haver de retirar l’any passat. Tot és possible, però el govern municipal treballa amb la previsió que aquesta vegada tampoc aconseguirà els suports necessaris. En aquest cas, tornaria a recórrer a modificacions puntuals, però fonts del consistori subratllen que una vegada garantida la congelació de l’IBI al 98% dels barcelonins no hi ha cap risc de disfunció que converteixi en un drama la possible nova pròrroga de les ordenances ja existents. Una visió que sens dubte no compartirà l’oposició.

La bonificació de l’IBI també presenta una novetat en la proposta d’aquest any: en els casos de famílies nombroses es tenia en compte únicament el valor cadastral de la vivenda i ara també es contemplaria la renda familiar.