ESFONDRAMENT AL CEMENTIRI DE MONTJUÏC

Una afectada per l'enfonsament de 140 nínxols postula una demanda col·lectiva

La dona denuncia que el cos de la seva mare ha sigut enterrat de nou sense que l'avisessin

L'ajuntament calcula que trigarà una setmana a recuperar les restes òssies del desplome

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Rosa Mari Sanz / Barcelona

Maria Dolors Cecilia porta tres dies d’infart. Divendres passat la van trucar de l’Ajuntament de Barcelona per explicar-li que el nínxol del cementiri de Montjuïc on estava enterrada la seva mare, que va morir fa dos mesos i no va ser incinerada –«Estava sencereta», subratlla–, s’havia ensorrat. Li van demanar que hi anés dissabte i que potser hauria d’identificar el cadàver.

Comptant el de la mare de Cecilia se’n van ensorrar 140, com va avançar EL PERIÓDICO, cosa que ha omplert d’angoixa els familiars afectats. Els nínxols estan ubicats a la via de Sant Joaquim i a la de Sant Antoni Abad, on van caure les restes. La dona va anar dissabte a la tarda al cementiri i va intentar accedir a la zona de l’enfonsament i fer-ne fotos, cosa que li van dificultar responsables de la instal·lació.

"M'han dit que ja havien enterrat una altra vegada la meva mare. ¿Com m'ho demostren?", es pregunta Cecilia

Cecilia va rebre una altra trucada ahir: «M’han dit que havien trobat i identificat la meva mare i que ja l’havien enterrat una altra vegada. ¿I jo això com ho sé? ¿Com m’ho demostren?», afirma molesta. També relata que ha preguntat com estaven les restes: «M’han dit que la caixa estava trencada. I he preguntat com estava el cos. I la persona que m’ha trucat ha contestat: ‘Això no ho sé’».

Cecilia busca ara altres afectats per l’ensorrament: «M’agradaria trobar més gent per presentar una demanda col·lectiva». Per a això ha sol·licitat que li donin documentació: «Ho vull tot per escrit per entregar-ho a l’advocat». Després d’informar-la que ara per ara no podien entregar-li cap document, explica que li han promès que la setmana que ve li entregaran un certificat.

'Reenterrament' múltiple

Avisada que la seva mare tornava a descansar en un nínxol, Cecilia ha anat a Montjuïc i l’hi han mostrat. Tapat, és clar. «Allà a prop estaven ficant dos o tres taüts en nínxols que havien recuperat de la zona de l’esfondrament. Eren caixes vergonyoses, com d’aglomerat», assegura.

La dona va enterrar la seva mare provisionalment al nínxol ara ensorrat, a l’espera de resoldre algunes traves legals perquè descansi en un que té la família. Després del que ha passat, ahir li van proposar accelerar els tràmits per traslladar-la: «Ara sembla que ja no hi ha cap problema».

El director de Cementiris de Barcelona diu que reconstruir els nínxols pot trigar un any

Els tècnics del cementiri de Montjuïc trigaran una setmana a recuperar del tot les restes òssies de les persones enterrades al bloc amb 140 nínxols que s’ha ensorrat i a traslladar-los a altres de provisionals. De manera paral·lel, s’investiguen les causes de l’enfonsament. Cecilia assegura que quan va tenir lloc l’enterrament de la seva mare ella i altres familiars van avisar a les oficines que un nínxol pròxim amenaçava ruïna, i que els van contestar que ho tindrien en compte.

El director de l’empresa que gestiona el cementiri, Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, ha explicat, en declaracions recollides per Efe, que els treballs són complexos i que requereixen temps, encara que ha assenyalat que ja s’ha pogut recol·locar en nínxols pròxims una part dels difunts, als quals ha sigut fàcil identificar pel bon estat del taüt o per altres elements. «La nostra prioritat és atendre les famílies i donar sepultura digna als difunts afectats», ha subratllat Valmaña, que també ha calculat que reconstruir els nínxols que s’han ensorrat serà un procés laboriós en què s’invertiran entre nou mesos i un any.

El bloc de 140 nínxols del cementiri de Montjuïc, que és el segon més antic de Barcelona després del de Poblenou, es va ensorrar divendres passat al voltant de les set del matí i va provocar que algunes de les restes òssies quedessin al descobert i es barregessin.El succés ha fet que els responsables del cementiri es possessin en contacte amb les famílies dels difunts enterrats allà per informar-los del que havia passat i, segons el consistori, els han ofert atenció psicològica al mateix cementiri.

Valmaña ha informat que ja s’han localitzat entre 40 i 50 famílies, de les quals una vintena han anat al cementiri per rebre informació de primera mà. D’altres s’han desplaçat espontàniament per assegurar-se que l’ensorrament no havia afectat cap nínxol dels seus parents o amics.

Cecilia, per cert, explica que no ha comptat amb cap mena d’atenció psicològica. Segons ella, va anar al cementiri ahir a les 11.30 hores, una hora i mitja després que l’avisessin que la seva mare tornava a estar sepultada. «No he vist a ningú que prestés ajuda psicològica i ho he comentat. M’han ofert trucar a algun dels especialistes però els he contestat que no calia, que haurien de ser allà». La dona es va presentar dissabte passat en una comissaria dels Mossos per presentar una denúncia i aquests li van aconsellar que anés a un advocat.

Pla director

Notícies relacionades

El cementiri de Montjuïc és del 1893 i el seu estat de conservació va fer que el consistori barceloní  aprovés el 2007 un pla director de rehabilitació que s’està aplicant i que ha comportat la inversió de 12,5 milions d’euros des del 2012.

El succés ha generat les primeres reaccions polítiques: el grup del PP va demanar ahir que els serveis jurídics i psicològics municipals atenguin gratuïtament els afectats per l’incident. El regidor Javier Mulleras ha recordat, a més a més, que Cementiris de Barcelona ha tingut en l’última dècada més de 20 milions de beneficis.