EL DOL D'UNA CIUTAT

"Tenim por del fanatisme"

La solidaritat amb la Rambla deixa 5.000 objectes i 27 caixes plenes de condolences i sincers missatges

L'ajuntament mostrarà els documents catalogats i conservats a través d'una web

zentauroepp40090318 rambla170913184500 / RICARD CUGAT

zentauroepp40090318 rambla170913184500
zentauroepp39731423 barcelona   18 08 2017    barcelona   decenas de transe ntes170901120237
zentauroepp40090313 rambla170913184523

/

3
Es llegeix en minuts
Cristina Savall / Barcelona

És la frase més vegades escrita a les emotives notes dipositades en 149 punts de la Rambla, com el paviment, els vidres dels quioscos i els fanals, durant els dies posteriors al terrible atac perpetrat per Younes Abouyaaqoub, quan el 17 d’agost va conduir la seva furgoneta cap al dolor i el dol col·lectiu.

«Tenim por del fanatisme» van escriure al costat de les condolences, centenars de peluixos, espelmes, joguines, mocadors, flors de maixé, samarretes i cors de paper que ja estan dipositats al magatzem de la Zona Franca del Museu d’Història de Barcelona (Muhba) que, juntament amb l’Arxiu Municipal de Barcelona, ha iniciat la tasca de restauració dels objectes i documents entregats espontàniament com a ofrenes per la ciutadania en homenatge a les 14 víctimes que van morir en aquell bulevard, i de les altres dues que també van perdre la vida en mans dels terroristes.

TOPOGRAFIA DEL DOLOR / «Se’t posa la pell de gallina quan llegeixes un poema, contemples el dibuix d’un nen petit o quan revises el llibre de condol», relata Montserrat Beltran, directora de l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona (Amcb) en el seu procés de «recollir el memorial de la Rambla». En total, 5.000 objectes i 27 caixes plenes d’escrits que durant els dies de dol es van quedar a la intempèrie i que per això necessiten un «mètode arqueològic», com precisa Joan Roca, director del Muhba, per conservar-los i compondre la topografia del dolor. 

Els tècnics, com Zoel Forniés, conservador i restaurador de l’Amcb, treballen amb precisió quirúrgica amb guants, pinces, cotó, pinzells i raspalls per tractar els objectes i papers fets malbé per fongs procedents de l’exposició a la intempèrie, netejar la brutícia i curar les ferides provocades per la cera i la parafina de les espelmes enceses. «La documentació més patològica és la que ha estat exposada a la pluja aquests últims dies», reconeix Forniés, en referència al fet que fins a l’inici de les festes de la Mercè es mantindrà un únic espai memorial a l’inici de la Rambla.

Aquest treball d’inventari i catalogació de tot el que es va recollir la nit del 28 d’agost té com a objectiu final poder donar una unitat a aquest fons, que sigui consultable a través de plataformes digitals, i que permeti explicar a futures generacions, a través dels elements i les ofrenes, el sentiment i les accions de solidaritat que es van generar a la ciutat com a resposta a l’atemptat. Una tasca per a la qual l’ajuntament ha consultat altres ciutats que també han volgut donar un tractament memorial a la resposta ciutadana als atemptats, com París i Manchester.

Roca argumenta que l’objectiu final és aconseguir que el material seleccionat ofereixi una visió de conjunt, que arribi a «configurar una memòria integral de la resposta ciutadana als atemptats». Josep Bracons, cap del departament de col·leccions del Muhba, explica que els punts especialment sensibles són aquells que estan lligats al lloc exacte on va perdre la vida una víctima i els que tenen una lectura simbòlica, com el Pla de l’Os, on va parar la furgoneta. «L’horitzó de tota aquesta catalogació serà el primer aniversari de l’atac», afegeix Bracons.

CATALOGACIÓ I ANÀLISI /El protocol de treball i tractament dels objectes preveu en una primera fase fer un inventari i catalogació dels objectes recollits, tenint en compte el seu punt exacte de procedència, dels 150 punts memorials que finalment s’han identificat (punts relacionats amb víctimes, punts en llocs significatius, punts espontanis, etc.) i que van anar evolucionant i creixent. Posteriorment, hi haurà una fase d’anàlisi i avaluació de tota la informació recollida (constituint una unitat) perquè pugui ser participada i estudiada.

Notícies relacionades

Un primer mostreig revela que els peluixos són els objectes més abundants, un 75% del total, seguits per joguines, objectes personals, samarretes, banderes i tota mena de dibuixos.