El centre guanya afluència local però els seus negocis pateixen l'efecte del 17-A

El dol generalitzat fa que restauració i comerç es desplomin

L'ajuntament destaca la normalitat en l'afluència turística i els hotels

cmontanyes39177524 turismo170829200738

cmontanyes39177524 turismo170829200738 / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Amb els altars de la Rambla extingits (excepte un), el centre icònic de Barcelona ha fet un pas accelerat cap a la normalitat, amb un pòsit de dolor que trigarà a sanar. Però els efectes de l’atemptat a curt termini en la vida quotidiana de la zona queden per determinar. Oficialment, segons van reiterar ahir l’ajuntament i els agents econòmics de la ciutat, la repercussió en l’afluència turística i l’activitat ha sigut mínima. Però, òbviament, l’agitació comercial i de restauració ha sigut aquests dies molt menor de l’habitual, en especial a la Rambla.

No hi ha cap estadística fiable, però sí la veu dels operadors de la zona. Deixen clar que els efectes en el negoci no tenen cap importància davant la gravetat de l’atemptat, però avaluen la caiguda de la facturació entre el 30% i el 50% en moltes terrasses de restaurants, i fins i tot per sobre d’aquesta xifra en el conjunt de la seva activitat. Coincideixen en el fet que la retirada de les ofrenes ajudarà a girar full, per dur que sigui.

«És normal que no es treballi aquests dies perquè la gent ha passat de venir a un carrer d’oci a visitar un cementiri, i després no els ve de gust menjar a la zona», reflexiona un operador del restaurant-lounge Living, que suma gairebé dues dècades en un passatge que dona a la Rambla, i on l’activitat ha baixat al voltant d’un 60%. El seu sentiment és compartit per altres treballadors i empresaris de la zona: la gent arriba, passeja, sent, però moltes vegades no té ànim per menjar ni per pensar a comprar.

MENYS TURISTES VIANANTS / Curiosament, coincideixen floristes i comerciants d’aquest eix, els turistes no han deixat d’arribar però sí que han perdut pes com a vianants, davant de l’emergent batalló de barcelonins disposats a reconciliar-se amb la Rambla en la seva desgràcia. S’ha de veure si l’acostament de milers de ciutadans que habitualment l’eviten es consolida o si es queda en un visita de cortesia i dol, opinen.

Davant d’aquest nou panorama humà, no és estrany que l’activitat econòmica s’hagi frenat, perquè molts dels seus negocis no tempten ni estan pensats per als gustos del barceloní, reflexiona Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla.

Segons la seva opinió, ara serà l’hora d’observar realment l’impacte, amb la vetlla finalitzada, i sense el reclam que ha comportat aquest ritual per a molts dels visitants de la ciutat. De moment, les parades de records i els quioscos diuen que la feina ha baixat una mica, tot i que no saben fins a quin punt ho poden atribuir també al final d’agost. Villar insisteix en la importància de reforçar la presència policial, sobretot de la Guàrdia Urbana, que continua trobant insuficient.

NITS SENSE RELLEU / Al pare dels restaurants del vial, l’Amaya, la propietat subscriu una caiguda del 40% en l’activitat de la seva terrassa, i una situació singular al seu interior. «Molts clients de Barcelona que venen de tant en tant han vingut a dinar aquests dies, després de visitar les ofrenes», explica Mireia Torralba. Han cobert el buit de la presència turística, encara que a la nit no hi ha relleu per a l’eventual buit de no poques taules.

Notícies relacionades

EIXOS CASTIGATS / L’efecte no només castiga l’epicentre de Barcelona sinó també la gran majoria dels seus grans eixos comercials, afegeix Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta i, en concret, de l’eix de Pelai. Destaca que l’impacte ha sigut menor de l’esperable, encara que hagi afectat «com és normal l’hàbit de compra», però que caldrà esperar per ser concloent.El tinent d’alcalde d’Empresa, el socialista Jaume Collboni, va destacar ahir després de la primera reunió del grup de seguiment dels agents econòmics del comerç i el turisme de la capital catalana creat arran de l’atropellament criminal i massiu de la furgoneta, que «la normalitat que era un desig ja és una realitat», partint del fet que l’ocupació hotelera resisteix el 85% previst per a aquest mes i reforçat gràcies al congrés europeu de Cardiologia, aquests dies. El responsable municipal va admetre, no obstant, que el centre sí que se n’ha ressentit en el comerç i la restauració.

Manté que el sector del luxe ho ha notat menys, encara que aquests dies es poden trobar hotels de cinc estrelles a poc més de 200 euros.

Avaluacions al cap de 30, 60 i 90 dies de l'atemptat

Després de la reunió celebrada ahir entre els representants municipals i els agents econòmics de Barcelona (des d’hotelers fins a comerciants, patronals, sindicats, la fira i els agents de viatges), el tinent d’alcalde Jaume Collboni va anunciar el compromís del consistori i els operadors per recopilar dades de manera sistemàtica en els terminis de 30, 60 i 90 dies.