EFECTE DEL PLA REGULADOR

Nou allotjaments turístics inicien tràmits per obrir en zones autoritzades de Barcelona

Oferiran unes 900 places en districtes fora del centre on el PEUAT permet el creixement limitat de llits

Els projectes inclouen quatre hotels, tres pensions, un edifici d'apartaments i un alberg

cmontanyes39769948 turistas170824201057

cmontanyes39769948 turistas170824201057 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT) aprovat a principis d’any va descartar obrir nous llits al saturadíssim centre de Barcelona, a la vegada que va llançar el repte al sector hoteler d’atrevir-se a invertir en zones més perifèriques on sí que hi pot haver noves obertures, sempre limitades. Malgrat les reticències inicials dels operadors, en poc més de mig any ja són nou els projectes de nous allotjaments turístics que han rebut un informe favorable previ a la sol·licitud de la llicència per part de l’ajuntament.

Els nou sumen unes 900 places i s’ubiquen en zones específiques on el PEUAT permet obrir nous establiments, als districtes de Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Sarrià-Sant Gervasi, Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris, segons han detallat fonts municipals a Europa Press.

D’aquests nous allotjaments turístics que aspiraran a incrementar l’oferta local des de les zones permeses, quatre són hotels, tres són pensions, un és un edifici d’apartaments i un altre és un alberg. El consistori no ha detallat la seva ubicació i característiques al tractar-se d’una fase inicial de la tramitació.

El pla divideix la ciutat en una zona 1 de decreixement, on no es podran obrir nous establiments encara que en tanquin altres –Ciutat Vella, part de l’Eixample i els barris del Poblenou, Vila Olímpica, Poble-sec, Hostafrancs i Sant Antoni–; una zona 2 de congelació –només s’hi podran obrir noves places si en tanquen d’actuals– i les zones 3 i 4, de creixement limitat. En aquestes dues últimes també hi ha condicionants: a la 3 podran obrir sempre que no se superi la densitat màxima prevista de places, mentre que la 4 correspon a les àrees de transformació de la ciutat, com la Marina del Prat Vermell, la Sagrera i l’àmbit nord del 22@.

L'oferta actual

En l’actualitat, a la zona 1 hi ha 6.035 establiments (incloent-hi els pisos turístics, que es comptabilitzen cada un com a unitat) que sumen 95.832 places. D’aquestess, 33.240 estan en vivendes d’ús turístic, sense tenir en compte les il·legals, i 53.886 corresponen a hotels, aparthotels, pensions i apartaments turístics. A la zona 2 hi ha 3.426 establiments, amb 44.965 places.

Els llits turístics són molt menys freqüents a les zones amb permissivitat. A la 3 hi ha 1.126 negocis –1.041 són vivendes d’ús turístic i 53 són hotels, aparthotels, pensions o apartaments turístics– que sumen 17.167 places; mentre que a la zona 4 només hi ha 13 vivendes d’ús turístic i un hotel, amb 420 places en total.

Notícies relacionades

El PEUAT –que regula els establiments d’allotjament turístic, albergs de joventut, residències col·lectives i vivendes d’ús turístic– va entrar en vigor al març després de  ser aprovat en el ple del gener amb el vot a favor del govern municipal de BComú i PSC i d’ERC, l’abstenció de la CUP i el rebuig del grup Demòcrata, Cs i PP.

Els republicans van arribar a un acord amb l’executiu d’Ada Colau condicionant el seu suport a reforçar el pla de xoc contra pisos turístics il·legals i també a reconsiderar els hotels previstos a les Drassanes –al qual no se li ha atorgat llicència–, Rec Comtal i l’alberg de la Vila Olímpica.