EL POLS DE LA RAMBLA

"No podem permetre que la por ens tanqui a casa"

El dolor i les ofrenes a les víctimes es barregen a l'artèria barcelonina amb l'esperit de tirar endavant

zentauroepp39736256 barcelona 19 08 2017 barcelona las ramblas de barcel170819154601 / JORDI COTRINA

zentauroepp39736256 barcelona   19 08 2017    barcelona    las ramblas de barcel170819154601
zentauroepp39725521 a woman places a candle on a paper that reads  catalunya   p170818101925

/

1
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

"No tindreu el meu odi". "Qualsevol podria haver sigut la víctima". "Barcelona, t'estimem". Turistes i barcelonins s'acosten des de primera hora del matí al Pla de l'Os -el mural que Joan Miró va dibuixar el 1976 a la Rambla per donar la benvinguda als viatgers que arriben per mar i on es va aturar la furgoneta de l'atac terrorista després de sembrar l'artèria barcelonina de cadàvers, ferits i horror- a deixar els seus escrits de dolor sobre el mosaic. A prop d'aquesta simbòlica obra ahir van morir 13 persones i van resultar ferides més de 80. Algunes persones s'asseuen a pregar, altres es mantenen en silenci observant les desenes d'espelmes enceses, els ossets de peluix, els barrets i les gorres, els rams de flors blanques i vermelles... I dos globus, un amb forma de cavallet i l'altre amb la silueta d'un tauró, que portaven uns nens quan el gihadisme va atacar el cor de Barcelona.

La font de Canaletes i els arbres pròxims són altres llocs on els ciutadans porten espelmes i flors. La Rambla estava desolada, ningú assegut a les cadires de fusta a primera hora del matí. La Boqueria i les emblemàtiques floristeries estan tancades, igual que molts comerços. Els quioscos han aixecat la persiana però gairebé no tenen diaris per vendre. Les furgonetes que els transporten no hi poden accedir per motius de seguretat. Els carrers que envolten la Rambla i la plaça de Catalunya estan acordonats, la policia revisa totes les bosses i motxilles, hi ha tants agents com periodistes de tot el món.

Notícies relacionades

Malgrat tot, l'artèria barcelonina, com tota la ciutat, no claudica davant la vesània terrorista. Sonia Domingo, treballadora d'un banc pròxim que ha anat al Pla de l'Os a dipositar una ofrena a les víctimes, resumeix l'esperit ciutadà: "Estic destrossada. Però no podem permetre que la por ens tanqui a casa. Hem de sortir al carrer".

Segueix en directe tota la informació sobre els atacs terroristes.