FESTA MAJOR

El pregó de Gràcia carrega contra els turistes incívics

Roger de Gràcia i Agnès Busquets entusiasmen amb la seva irònica denúncia de les pujades de lloguers del barri

jc16442

jc16442 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Cristina Savall / Barcelona

El periodista Roger de Gràcia, fill del carismàtic districte de Barcelona i que a més es diu així, i l’actriu Agnès Busquets, la seva parella, pares del Pep i veïns de la república independent proclamada l’any passat per la seva antecessora Imma Sust, van entusiasmar ahir amb el pregó del bicentenari de la festa major de Gràcia, un text molt irònic sobre la gentrificació, la pujada dels lloguers, l’incivisme i les manades de turistes que aquests dies visiten el barri atrets per la gresca, la música, els bars oberts fins a la matinada i els centenars de 'selfies' que es fan pels carrers disfressats.

En honor a Jaume Sisa, De Gràcia, famós caçador de paraules, va citar la cèlebre lletra de 'Qualsevol nit pot sortir el sol' davant unes 500 persones congregades a la plaça de la Vila de Gràcia, plena de pancartes de protesta davant la pèrdua de l’espai públic i contra la massificació i les seves conseqüències. «Hola turista, casa meva és casa vostra si és que aquí encara algú hi pot tenir una casa amb lo cares que les posen des que les compreu vosaltres». I Busquets ho va traduir lliurement al francès: «Monsieurs i madames les guiris, pas fer la pipi a la rue, se pas jolie, ruayominí trois pua». A l’italià: «Carissimi, piano piano, si va lontano i si troba un water per fare la pipi…». I també al rus.

CAFÈ AMB LLET I SANGRIA

Després de les rialles del públic, Busquets, la Mònica Terribas, Carme Ruscalleda i Alicia Sánchez-Camacho de 'Polònia', va proposar que a l’aeroport es reparteixin 'flyers' als visitants amb consells pràctics: «Don’t mix cafè amb llet i sangria, or you’ll become a little bit crazy! And with cagarrines. Samarretes!! put it ! We don’t want to see your mugrons rosats socarrats. The best horari to see the city. De 13 a 15! There’s nobody and you will enjoy the sun! Gaudí, is maybe sobrevalorat… ui sí , trencadís, littlebroken! go to refugis antiaeris… or… visit beautiful Lleida», van suggerir tots dos.

L’actriu va insistir que s’ha de cuidar el petit comerç, tan còmplice del barri. «Que no acabem sent un barri franquícia on els treballadors cobren una misèria i se’ls en fot a qui tenen al davant. Que els dius, bon dia, unes mitges… I responen: ‘No te entiendo, háblame en castellano…’ Habla tú si quieres, o en anglès, però fes un esforç filla meva, ¡que estàs a Catalunya! ¡A Gràcia! ¡Que això no és el Born! ¿Per què no ho és, no? ¡No volem que ho sigui!» I aleshores tota la plaça va aplaudir i va saltar cridant: «¡Noooooo!»

El director i presentador del magazín de tarda de Catalunya Ràdio, 'Estat de Gràcia', va prosseguir en la mateixa línia. «Una cosa us demanem als del centre de la ciutat: Torneu-nos les bicis del Bicing. Proposo que a canvi us regalem entrades gratuïtes per acariciar gats. Ei, que després del barri de Shibuya a Tòquio som el districte amb més bars per acariciar gats del món. En tenim dos», va informar De Gràcia.

ANTIVIOLÈNCIA SEXISTA

La festa, segons ell, ha de ser pacífica i igualitària, «on homes i dones puguin passar-ho igual de bé», en clara referència al missatge que va divulgar Sust fa tot just un any quan va demanar unes festes lliures de violència sexista. I llavors Busquets va exhibir els seus dots d’imitadora amb la veu i les paraules de l’anterior pregonera: «Si dues, tres, o més persones volen tenir sexe, endavant, però quan una no vol, estem parlant d’un delicte».

Notícies relacionades

La violència sexista és un tema sensible al qual també van fer referència Janet Sanz, cinquena tinenta d’alcalde, i el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia. «Volem una festa lliure de violència masclista», va dir Sanz. «I que siguin un exemple per a la ciutat», va afegir el regidor.

Al pregó no hi van faltar al·lusions als supermercats biològics, als Condis que surten com bolets, a l’elevat preu d’un tallat en una terrassa de la plaça de la Virreina, als continus canvis de direcció dels carrers del barri, a l’associacionisme, a la invasió de terrasses a les places i als nens que no poden jugar-hi. Els aplaudiments no hi van faltar.

Temes:

Festes Turisme