On Catalunya

LITORAL BRUT

Badalona reobre les platges després de dos dies de porqueria flotant

fcasals39691143 badalona170814190155

fcasals39691143 badalona170814190155 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Compreses, tampons i tot tipus de productes d'higiene, espuma, restes vegetals... Aquests elements flotants s'han trobat els banyistes en els últims dies a la platja de Badalona, on durant tot dissabte passat i mig diumenge va onejar la bandera vermella, que informa de la prohibició de bany. El diumenge al migdia es va restablir ja la bandera verda, que segueix onejant aquest dilluns.

Però, ¿per què les aigües de Badalona han estat tan brutes? La raó, segons el Servei de Medi Ambient del mateix consistori badaloní, són les pluges que van caure a la ciutat la matinada del dissabte passat 12, que van deixar uns exigus dos litres per metre quadrat en 30 minuts al centre, i deu litres en zones allunyades de la primera línia de mar. Aquesta versió l'han ratificat la Direcció General de Protecció Civil i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que han descartat explícitament l'abocament de residus.

El sistema de sanejament de Badalona funciona de manera que, quan no plou, les aigües residuals van a parar a una canalització anomenada col·lector de Llevant -que es va haver de reparar després d'un temporal marítim el mes de gener passat-, i d'aquí es dirigeixen a la depuradora del Besòs.

"Ara bé, aquest mecanisme està dissenyat per a un determinat volum, i, quan plou, el col·lector també aglutina les aigües pluvials, així que es desborda i aboca el contingut directament al mar per evitar que la ciutat s'inundi. Això fa que l'aigua tingui un aspecte deficient", sostenen fonts de l'Ajuntament de Badalona.

Canvi de bandera sense anàlisi

Encara que la bandera vermella ja no oneja a Badalona, des del consistori reconeixen que la decisió de substituir-la per la verda es va prendre el diumenge "d'acord a l'experiència i l'estat visual de l'aigua", si bé no es van portar a terme les anàlisis que la normativa estableix, que es realitzaran durant aquests dies.

"La mostra que vam agafar abans de la pluja ens deia que la qualitat de l'aigua era excel·lent. Després de les precipitacions no hem pogut prendre mostres perquè el laboratori amb el qual treballem no opera durant el cap de setmana, però vam optar per canviar la bandera el diumenge perquè vam veure que la brutícia se n'havia anat", expliquen fonts municipals.

Així s'informa el banyista

L'Ajuntament de Badalona maneja diversos mecanismes per informar el banyista de l'estat de les platges. Per una banda, un compte de Twitter sobre les platges i una aplicació informativa a la web municipal avisen de la situació, "encara que és possible que a vegades no estiguin actualitzades i algú pugui caure en error", diuen des del consistori.

Ricard Viana, un banyista que va anar a Badalona el dissabte cap al migdia, comenta que abans d'anar a la platja no va tenir coneixement de la situació de bandera vermella: "L'aigua feia fàstic. Hi havia compreses i molta espuma, com si li haguessin posat sabó. Jo només em vaig atrevir a ficar-hi els peus".

Per una altra banda, el Servei de Salvament i Socorrisme s'encarrega d'executar els canvis de bandera i, amb l'ajuda de cartells i megafonia, donar informació a l'usuari. Viana diu: "Quan ja portàvem una estona, va venir un socorrista a avisar-nos de la bandera vermella". Quelcom que no li va passar a Carla Pérez, que també va anar el dissabte a Badalona: "No recordo que ningú ens vingués a avisar. Vaig saber de la situació de la platja per la meva tieta, no per cap informació oficial. Jo només vaig posar-hi els peus perquè em feia molt fàstic l'aigua".

Un fenomen cíclic

Notícies relacionades

El mateix consistori de Badalona reconeix que les platges de la ciutat acostumen a ser objecte de queixes ciutadanes per l'existència de sòlids flotants, quelcom que també atribueixen a la "forma del litoral badaloní".

Ja el 2013, l'ajuntament reconeixia queixes per part de banyistes mentre l'ACA restava importància al problema, i el 2015 els pescadors de Badalona es posaven al capdavant de la protesta perquè treien les xarxes plenes de preservatius, mocadors i tovalloletes humides, quelcom que els tècnics d'Agbar i de l'Àrea Metropolitana vinculaven novament als desbordaments del col·lector de Llevant.