SALUT PÚBLICA

Droga mal tallada i perillosa

Les dosis analitzades demostren que gairebé totes han sigut adulterades amb paracetamol, cafeïna o diazepam

El consum supervisat és més segur per als addictes i evita els conflictes veïnals

 

  / AFP / SPENCER PLATT

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

Els efectes secundaris del fenomen dels narcopisos al Raval són tan devastadors per a les comunitats de veïns com per als mateixos consumidors d’heroïna. El cavall que es distribueix a l’interior d’aquests domicilis és d’una «qualitat pèssima», subratllen fonts policials. La síndrome d’abstinència reapareix poques hores després d’haver-se injectat una dosi i, en conseqüència, els viatges dels addictes a aquests punts de venda són constants durant tot el dia.

    

Les anàlisis realitzades al laboratori d’Energy Control, agència pertanyent a ABD, han constatat que l’heroïna que aconsegueixen els consumidors que van a la narcosala Baluard –al Raval– ha sigut altament adulterada. Els camells l’havien tallat sobretot amb paracetamol i cafeïna. Però també amb diazepam i amb dextrometorfan. Aquests dos són molt més perillosos. El primer especialment perquè pot provocar una de­pressió respiratòria que resulti fatal.

    

L’existència de les narcosales, els Centres d’Atenció i Seguiment (CAS), es basa en una doble estratègia que intenta apartar els addictes a l’heroïna del carrer i desenganxar-los. En aquests espais, els toxicòmans poden injectar-se la droga que hagin comprat ells. Però existeixen garanties que ho fan en un entorn que compta amb metges que podran ajudar-los si es produeix una sobredosi (a Espanya segueixen morint centenars de persones per aquest motiu) i utilitzant xeringues esterilitzades (aquesta addicció es manté com una porta de contagi de la sida o de l’hepatitis).

    

La narcosala Baluard, ubicada dins d’un espai propietat del Museu Marítim de Barcelona, serà traslladada a la tardor al CUAP de Peracamps. El canvi, motivat perquè el propietari d’aquest espai el reclama per a ús museístic, no canviarà les prestacions de l’equipament. Seguirà sent un lloc en el qual poden menjar alguna cosa i dutxar-se. 

Notícies relacionades

    

L’existència dels narcopisos ha afegit molta complexitat a la tasca dels professionals que combaten el consum d’heroïna. A les sales de venipunció resulta una mica més senzill desenganxar els toxicòmans per la via de la metadona.

Temes:

Drogues Heroïna