La Guàrdia Civil es multiplicarà al Prat si la vaga arriba a dilluns

El ministre de Foment amenaça amb un laude obligatori si el conflicte no es desencalla

El comitè convoca una altra assemblea diumenge per sotmetre a vot la proposta de la Generalitat

La Guàrdia Civil reforçarà la vigilància al Prat / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

La Guàrdia Civil es prepara per incrementar la seva presència als controls de seguretat de l’aeroport del Prat a partir de dilluns, 14 d’agost, data per a la qual els empleats de l’empresa Eulen que porten a terme aquesta funció havien anunciat una vaga total i indefinida, després de les aturades parcials que efectuen en demanda d’un increment salarial, que s’han traduït en cues considerables de viatgers. No és la mesura més extrema que s’estudiava, que els agents assumissin directament els controls. Una possibilitat que, sense descartar-se, queda aparcada.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va anunciar la mesura a Barcelona, on, amb la seu de la Delegació del Govern central a Catalunya com a base, va mantenir diverses reunions per abordar el conflicte del Prat quan faltaven menys de 72 hores perquè aquest arribi a la seva fase crítica.

De la Serna va justificar que per ara no es contemplés que la Guàrdia Civil assumís el control de seguretat, sinó que el plantejament és que faci funcions de vigilància: va subratllar que el que més preocupava al Govern, a més a més de les molèsties que puguin patir els viatgers, era garantir la seguretat, cosa que pot complicar-se en una terminal plena de gent.

El gabinet de crisi

El ministre va reunir ahir un gabinet de crisi convocat dijous, després de saber-se que els treballadors d’Eulen rebutjaven la proposta de la mediació de la Generalitat (un increment salarial de 200 euros per 12 pagues). De la Serna va explicar que en la reunió es va contemplar la possibilitat d’imposar un laude obligatori als treballadors d’Eulen per donar per finalitzada la vaga, i va afegir que s’havien encarregat informes per explorar aquesta via. Unes hores més tard, el mateix ministre va admetre que, amb tota probabilitat, el laude no arribaria a temps per poder evitar la vaga de dilluns, encara que es mantenia com a sortida al con­flicte.

El ministre es va mostrar molt crític amb el comitè de vaga i va considerar que havia faltat al respecte de la mediació, realitzada per la Generalitat, perquè en l’assemblea de dijous va presentar altres propostes a més de la nascuda de la mediació. «Mai havia vist res de semblant», va afirmar. En canvi, semblava esforçar-se a aplaudir la mediació realitzada per la Conselleria de Treball, fent especial elogi de la seva titular, Dolors Bassa.

A més a més de De la Serna, en la reunió del gabinet de crisi, que va durar una hora i quart, hi van participar el secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar; el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; el president d’Aena, José Manuel Vargas; el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, i la directora de l’aeroport, Sonia Corrochano, entre altres.

Front comú

De la Serna va mantenir a partir de les dues del migdia la seva segona reunió amb tres consellers de l’Executiu català. El Govern central i el de la Generalitat van aparcar ahir les seves diferències evidents per exhibir una imatge d’unitat amb la finalitat d’intentar resoldre el conflicte del Prat. Un front comú amb una petició conjunta: les dues administracions van plantejar al comitè de vaga el que ja li havia reclamat hores enrere Bassa: que convoqués una altra assemblea en les pròximes 48 hores i sotmetés a votació de la plantilla la proposta presentada per la mediació de la Generalitat. De la Serna es va reunir amb Bassa, amb el conseller de Territori, Josep Rull, i el d’Interior, Joaquim Forn, per espai de 45 minuts.

Després de la trobada, el ministre va donar per feta la imposició del laude si dilluns no hi ha un acord amb els treballadors. Segons va apuntar Rull, arribat el cas, competeix a l’Estat imposar el laude. De la Serna va afirmar que això no suposaria cap problema.

El ministre va explicar que el Govern català va oferir la col·laboració dels Mossos, si bé va puntualitzar que la vigilància a la zona del control corresponia a la Guàrdia Civil. Rull va assegurar que en la part «pública» de l’aeroport, en què tenen competències, els Mossos reforçaran la seva presència. I va reiterar que la Generalitat oferia el suport de la policia catalana més enllà del seu paper actual.

Notícies relacionades

A les quatre, el ministre es va reunir amb l’alcaldessa, Ada Colau, que va demanar responsabilitat a totes les parts, va instar el comitè de vaga a votar la proposta de la Generalitat i va declarar que haver de recórrer al laude obligatori «seria un fracàs».

Comitè de vaga

Després de les reunions, arribava l’espera: el comitè de vaga es va reunir ahir a les 18.00 hores per decidir si convocava o no una nova assemblea per votar la proposta de mediació. Finalment va anunciar la convocatòria d’una nova assemblea diumenge perquè els treballadors es pronunciïn exclusivament sobre aquella proposta. És l’última porta oberta per a un acord que eviti un agost infernal a l’aeroport del Prat.