conflicte en TMB

El ple de BCN demana el cap de Mercedes Vidal per la vaga del metro

L'oposició s'uneix per censurar la gestió de la regidora de Mobilitat

ERC reclama el seu cessament al consistori després d'aplaudir-ne la negociació a l'AMB

zentauroepp37568851 barcelona  barcelones   06 03 2017   sociedad   la president170707180757

zentauroepp37568851 barcelona barcelones 06 03 2017 sociedad la president170707180757 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST/ BARCELONA

A la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, li deuen xiular les orelles fa molt. La vaga del metro, de la qual es porten 11 edicions en 11 dilluns, l’ha posat en una posició política incòmoda, encara que precisament per això no sembla que el govern d’Ada Colau l’hagi de deixar caure. Ara com ara, Vidal s’està acostumant a rebre atacs en silenci, mentre la mateixa Colau i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, s’encarreguen de defensar-la.

En el ple d’ahir, ERC va presentar una sol·licitud de dimissió de Vidal pel conflicte del metro que va rebre el suport unànime de la resta de l’oposició. Barcelona en Comú i el PSC hi van votar en contra, però amb els seus vots no han pogut impedir que el ple reclamés la dimissió de la també presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona. És un desenllaç similar al de la reprovació que Vidal ha patit en comissió aquesta setmana, amb el mateix repartiment de vots. Llavors la regidora no hi va intervenir, com tampoc ho va fer en el ple d’ahir divendres.

NEGOCIACIÓ REFORÇADA

Els arguments esgrimits pels uns i els altres també es van assemblar als que es van sentir en comissió. Sanz i el regidor socialista Daniel Mòdol van defensar l’actuació de la responsable de Mobilitat i la resta va abominar del seu paper. Jordi Martí, del grup Demòcrata, va considerar que Vidal no necessita ser reforçada en la negociació sinó «ser apartada» (Colau va sumar a l’equip que porta la discussió del conveni del metro el gerent del consistori, Jordi Martí, i Eduard Saurina, gerent de serveis metropolitans de l’Àrea Metropolitana de Barcelona).

Alfred Bosch va recordar que fins i tot durant els anys de la guerra civil el metro va funcionar sense conflictes i va afirmar que l’actual ja s’ha convertit en «una crisi de ciutat». Bosch va demanar a Colau que es posi al capdavant de la negociació amb el comitè d’empresa del metro.

CONTRADICCIÓ REPUBLICANA

Gat vell al consistori, Alberto Fernández Díaz va fer pujar els colors a la cara a Bosch. El president del grup del PP va començar advertint que, encara que el PP votaria a favor de demanar la dimissió de la regidora, volia expressar el seu rebuig als «insults» que ha rebut. I a continuació va preguntar a Bosch com s’entén que ERC demanés ahir la dimissió de Vidal quan el seu grup a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és cofirmant d’una iniciativa que es votarà dimarts i que «constata l’esforç negociador i la voluntat d’arribar a acords de la presidència de TMB». És a dir, de Vidal.

També la regidora de la CUP María José Lecha i el socialista Mòdol van reprendre els republicans per defensar una cosa i la contrària en dos fòrums diferents. Lecha va subratllar que hagi sigut impossible arribar a un acord amb els treballadors malgrat que hi ha hagut 86 reunions.

ENTRA REGUANT, SURT FORN

Notícies relacionades

Al principi del ple, la nova regidora de la CUP a Barcelona, Eulàlia Reguant, va prendre possessió de la plaça en què substitueix Josep Garganté, que ha tornat de forma completa al seu lloc de treball com a conductor d’autobús. Al final de la sessió, hi va anar a acomiadar-se Joaquim Forn, primer tinent d’alcalde del consistori en l’anterior mandat, amb Trias com a alcalde, i ara conseller d’Interior. Forn serà reemplaçat per Irma Rognoni.

El nou conseller, que fins ara era l’únic membre del PDECat que s’havia postulat per ser el candidat a l’alcaldia el 2019, es va acomiadar amb un agraïment general, tot i que de forma especial a Trias i els seus companys de grup. Trias li va tornar l’elogi: «Sense ell, no hauria sigut alcalde». Els grups van elogiar per torns el caràcter dialogant de Forn, que va ser regidor durant 18 anys. 

Recàrrec per contaminació

El ple municipal de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar la introducció d'un recàrrec de dos euros per hora a les places d'aparcament de l'àrea blava i la verda amb els quals s'incrementarà la tarifa habitual els dies que hi hagi episodis de contaminació atmosfèrica. Es tracta de situacions que es produeixen a Barcelona entre dos i quatre dies a l'any. La mesura no afectarà les places destinades a residents i tampoc als vehicles ECO i zero emissions. El recàrrec s'ha aprovat amb els vots favorables de BComú i PSC, els socis del govern municipal, el d'ERC, el de la CUP i el del regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. El grup Demòcrata s'ha abstingut i Ciutadans i el PP hi han votat en contra. L'ajuntament calcula que la mesura tindrà un impacte de 160.000 euros en la recaptació municipal per aparcament a l'àrea blava i la verda.