tensió veïnal per la delinqüència

Els narcocarrers del Raval

Veïns del barri fan cassolades cada nit per protestar contra pisos 'okupats' per narcotraficants

Denuncien amenaces, baralles entre bandes, xeringues a la via pública i xuts d'heroína a plena llums del dia

fcasals39377733 raval170720181515

fcasals39377733 raval170720181515
fcasals39371522 raval170720181321
fcasals39371537 raval170720181332
fcasals39372636 raval170720181227
fcasals39372611 raval170720181240
fcasals39371508 raval170720181252
fcasals39371516 raval170720181302

/

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El 2009, els veïns del Raval van començar a penjar als balcons pancartes amb el lema Volem un barri digne. Protestaven per la degradació de l’antic Barri Xino barceloní. Baralles (a vegades amb morts), tràfic de drogues i prostitució eren els problemes que més preocupaven els que hi vivien.

Vuit anys després, aquests conflictes (als quals se’ls suma la gentrificació motivada pel turisme massiu) estan molt lluny d’haver-se revertit. La prova, entre moltes altres, són les cassolades que cada nit protagonitzen els veïns dels carrers de la Riereta i d’en Roig per les okupacions de pisos buits, a les dues vies, per part de grups de traficants de drogues.

Al carrer d’en Roig, on van començar les cassolades fa més de dues setmanes, hi ha okupades tres vivendes del número 22. A la Riereta, on les mobilitzacions van arrencar en fa una, els traficants han envaït tres baixos als números 1-ter, 3 i 5. Les drogues que hi circulen són dures: heroïna, crac, cocaïna i MDA.

BARALLES I AMENACES

Segons els veïns, aquestes okupacions destinades a la venda il·legal de droga van començar fa uns dos anys a la Riereta i uns cinc al carrer d’en Roig. La situació va ser tensa des del principi. A la Riereta, una recent baralla amb matxets entre diferents bandes a les dues de la matinada va ser la gota que va fer vessar el got i que va portar els veïns a convocar cassolades.

«Els traficants han amenaçat diversos veïns», denuncia Antoni Salas, que viu a la Riereta i és l’únic que s’atreveix a donar el seu nom i cognom. De moment, els veïns d’aquest carrer ja han presentat tres denúncies als Mossos d’Esquadra: una per danys a una propietat, una altra per amenaces i una altra per tràfic de drogues. Les escenes de drogodependents punxant-se a plena llum del dia hi són habituals.

Per al veïnat, la inseguretat en aquests carrers es barreja amb la insalubritat. «Hi ha xeringues per terra i [els toxicòmans] defequen al carrer i als portals. Un dels símptomes de la síndrome d’abstinència és la diarrea», afegeix Salas, que és membre d’Acció Raval, un col·lectiu veïnal creat al mes de gener per lluitar contra els problemes de convivència i l’incivisme. 

Antoni Salas assegura que dos dels baixos buits que estan sent okupats a la Riereta pertanyen a bancs. L’altre ho desconeix, però els veïns no descarten que estigui sota un règim de lloguer i que per tant el propietari estigui consentint el negoci il·legal. Els tres locals estan ubicats al tram de la Riereta comprès entre els carrers de l’Aurora i de Vistalegre. Són els veïns d’aquest tram de carrer els que participen en les cassolades.

Els habitants d’aquests dos cèntrics carrers del Raval reclamen més vigilància. «Ens unim per protestar per la inefectivitat de les autoritats davant les okupacions dels traficants. No és només un problema d’okupes, sinó també de drogoaddicció», sentencia el Carlos, veí del carrer d’en Roig que evita donar el seu cognom. «Vam aconseguir fer fora els okupes del terrat del número 22. Allà ja no hi ha gent», afirma.

     «SERVEI 24 HORES» 

Malgrat això, segueix havent-hi tres pisos okupats en aquest immoble fàcil d’identificar perquè no té porta, ja que els traficants la van rebentar. Succeeix el mateix a la Riereta, on el pany d’un portal okupat està trencat. «És un servei 24 hores els set dies de la setmana», postil·la el Carlos.

Encara que el tràfic de droga existeix al barri «des de fa 20 anys», aquest veí explica que la problemàtica d’aquesta petita via s’ha vist agreujada des del desembre amb l’arribada de les màfies al carrer. Ara la situació és insostenible i per això les cassolades diàries són recolzades per la majoria de veïns.

Notícies relacionades

«Cada dia hi ha diversos centenars de xeringues als carrers del voltant. Hem tingut dos casos de sobredosi davant mateix del nostre edifici. Els nens veuen els jonquis punxant-se. Això és un problema evident de salut pública», lamenta. Un total de 60 veïns del carrer d’en Roig han presentat una denúncia conjunta davant l’ajuntament, els Mossos d’Esquadra i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (AGSP).

Segons el Carlos, el veïnat ha «obligat» la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, a reunir-se amb els afectats dimecres que ve. «És cert que la Guàrdia Urbana hi està més a sobre, però només a partir que això ha sortit als mitjans de comunicació», denuncia aquest veí, que a més a més assegura tenir «el ferm propòsit» de fer fora «aquesta gent» no només del carrer, sinó del Raval. «L’ajuntament ha d’entendre que això allunya els turistes i els potencials inversors», acaba dient.

Temes:

Okupes Drogues