amb molt DE gust. QUADERN DE GASTRONOMIA I VINS
La salada senzillesa
Les anxoves salades formen part d'una cuina immediata. Potenciades pel pa de coca, l'oli d'oliva i el cava, defineixen un paisatge gustatiu senzill.
Sònia i Josep Solà, de Bodega Sepúlveda, amb les seves anxoves. /
El lema de Faulkner La civilització comença amb la destil·lació és una veritat a mitges, o si es prefereix una certesa per a borratxos anglosaxons. La gent del Mediterrani tenim un altre concepte que ens porta a una cultura del vi i el celler on la tapa genera una sensació d'agradable plenitud. Moltes vegades obrir la porta d'aquests establiments produeix un efecte semblant a traspassar el mirall, com a Alícia al país de les meravelles, per endinsar-nos en un món de pocs enganys.
Les salaons en tenen un d'ocult en les espines de les anxoves. Concretament en les que es fregeixen, un aperitiu amb el qual Jaume Subirós, al Motel Empordà, va imposar la més salada de l'arte povera. De fet, els pescadors, des de l'Escala fins a Cadaqués, en saben molt d'anxoves que conserven en salmorra, amb l'afegiment d'una mica de pebre els de la població daliniana. En canvi, al Cantàbric opten per les anxoves premsades, col·locades en barrils dibuixant una corona. Cosa curiosa, durant els llargs anys de veda d'aquesta espècie al Cantàbric, molts restaurants seguien oferint-ne, oblidant que provenien d'aigües peruanes. Un canvi de passaport que tenia lloc així que el peix entrava en contacte amb les grans conserveres.
PA DE COCA
La resurrecció de l'anxova en el món del bon gust, retirant-los l'excés de sal, és tasca de mestres de la tapa de tota la vida. Com a La Plata, o a la Bodega Sepúlveda, on les serveixen a filets, en una amanida d'un mediterrani immediat, o sobre un pa de coca amb tomàquet. Anxoves, tomàquets, olives mortes d'Aragó, tot amanit amb oli d'arbequina, forma un fons musical gustatiu sobre el qual la família Solá afegeix algunes notes, tonyina, bitxo, pebrots del piquillo, pura carn de l'horta. És l'antítesi de l'hamburguesa de cinc pisos, d'aquelles que Groucho Marx deia que donen més pels nostres porcs diners. Una torrada exemple de sentit comú culinari, versió estiu. Bocata sense tapa que incita a la copa de cava recordant-nos que amb el vi i les salaons es va iniciar la civilització. Faulkner tenia raó, però no tota.
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Programa solidari Catalunya es bolca contra el càncer en ‘La Marató 2025’
- Canvi climàtic Joan Roig dimiteix com a alcalde d’Alcanar a ‘Salvados’: «Ens ve una cosa molt greu, molt greu»
- La Generalitat alleugereix les restriccions d’accés a la zona de la pesta porcina
- Quan i com s’aplicarien Els canvis que planteja Treball per al permís per defunció d’un familiar i per cures pal·liatives
- 'El segon cafè' de La 2Cat L'Editorial de Cristina Villanueva: Forçats a somriure
- Canvi històric Tendència global, seguretat, immigració…: Cinc claus per entendre la victòria de l’ultra Kast en les eleccions de Xile
- Registres meteorològics Catalunya registra acumulacions de fins a 150 litres per metre quadrat en un sol matí després del pas de la borrasca Emilia
- Òbit Mor Gerard Suñé als 23 anys, promesa del rem nacional
