INVESTIGACIÓ JUDICIAL

L'urbà assassinat va morir estrangulat i no pels talls d'una destral

L'autòpsia revela que va patir una fractura compatible amb una compressió sobre el coll

Els Mossos consideren que el mòbil del crim va ser el triangle amorós dels tres guàrdies

jgblanco38975562 la comitiva judicial  entrant a la casa de vilanova i la gel170620114329

jgblanco38975562 la comitiva judicial entrant a la casa de vilanova i la gel170620114329 / Gemma Sanchez

4
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / CRISTINA SAVALL / BARCELONA

El guàrdia urbà Pedro R., el cadàver del qual va ser trobat calcinat al maleter d'un cotxe a prop del pantà de Foix el 4 de maig passat, va morir estrangulat i no pas per cops d'una destral, tal com va sostenir en la seva declaració la seva nòvia i també policia municipal, Rosa Peral, empresonada per l'assassinat. Així ho desvela l'autòpsia practicada el 15 de maig per dos metges forenses i inclosa en el sumari a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Per aquest crim no només és a la presó Rosa Peral, sinó també el seu company Alberto López. De les diligències judicials i de la investigació dels Mossos d’Esquadra se'n desprèn que el possible mòbil és purament sentimental: un trio amorós. I és que, segons les indagacions, Rosa havia mantingut una relació amb Pedro i Alberto quan encara estava casada amb una tercera persona. Tots dos eren assidus visitants de la vivenda de l'agent.

El cos de Pedro va ser trobat al maleter d'un cotxe estacionat en un camí de terra pròxim al pantà de Foix. En una zona boscosa. El vehicle, un Volkswagen Golf, estava totalment calcinat. A l'interior del maleter i barrejat amb diferents objectes cremats i cendra, s0gu van localitzar les restes òssies d'una persona. Els cinc cargols metàl·lics que el cos presentava a l'esquena van permetre desvelar que la identitat de la víctima era Pedro L., que feia un quant temps havia sigut operat de la columna vertebral.

LES AMPUTACIONS

Els forenses van determinar en l'autòpsia que l'efecte de les elevades temperatures que es van donar al vehicle (se sospita que es va fer servir un accelerant per calar-hi foc) van ser les responsables de les amputacions de les extremitats sofertes per l'agent, així com les fractures existents al crani i l'absència de la majoria de l'estructura òssia. Malgrat el deteriorament del cos, els facultatius van descobrir una fractura compatible amb una “compressió sobre el coll”.

Malgrat que l'autòpsia detalla que Pedro R. va morir amb gairebé tota probabilitat per estrangulament, a la vivenda de Rosa, en una urbanització de Vilanova i la Geltrú, els mossos van trobar taques de sang per tota la casa, sobretot a terra. I no només a l'interior del xalet, sinó també a fora, en concret al jardí. També van trobar unes taques de sang en dues vambes i en tovalloles que eren al cistell de la roba bruta. Fins i tot en una gorra de llana es van localitzar traces de sang. A casa de l'altre empresonat, Alberto, hi havia taques de sang en una tovallola, unes botes i al lavabo.

La localització dels telèfons mòbils dels dos empresonats i el de la víctima han sigut clau per aclarir que devia passar el 2 de maig passat a la nit, data en què Pedro va ser assassinat. I és que en un moment determinat els tres aparells eren al mateix lloc. Els Mossos detallen: “El 2 de maig del 2017 a la nit, a partir de les 21 hores, Rosa i Alberto van agafar el cadàver de Pedro, l'haurien dipositat a l'interior del vehicle (…) i amb un altre vehicle haurien anat a cremar el cotxe a la pista forestal on va ser trobar”. Prèviament, es van acostar al domicili de l'exmarit de Rosa per simular que Pedro havia anat a buscar-los. La jutge de Vilanova i la Geltrú que instrueix el procés assenyala que aquella mateixa nit es va cremar el cotxe on va aparèixer el cadàver.

El que pretenien els empresonats, segons els investigadors, és implicar l'exmarit de Rosa en la desaparició i l'assassinat de Pedro, ja que tots dos estaven barallats. I és la mateixa Rosa qui apunta al principi al seu exmarit com el motiu de la discussió per la qual el seu nòvio se n'havia anat de casa i no sabia res d'ell. Els mossos no han trobat cap indici de l'exparella.

GELOSIA MALALTISSA

Notícies relacionades

Els Mossos relaten en un dels informes que de la declaració d'Alberto se'n desprèn que Rosa, amb qui havia mantingut abans relacions sentimentals, estava “malament” amb el que era el seu nòvio, Pedro, la víctima, ja que era “molt gelós i li controlava les comunicacions i els contactes de telèfon”. Fins i tot, li prohibia parlar amb determinats companys de feina. Segons el guàrdia empresonat, en alguna discussió que havia mantingut la dona amb Pedro, ell l'havia tirat a terra i l'havia agafat pel coll.

Una dada rellevant, almenys per a la jutge que instrueix el procés, és que després de l'assassinat, Alberto va seguir anant a casa de Rosa a sopar i que dies després tots dos van anar a un dinar amb companys de feina, de la qual existeixen fotografies, on els dos investigats es mostren somrients i relaxats. En el sumari hi apareixen missatges de mòbil i correus electrònics. En un, Alberto li diu a Rosa: “Ets una puta. No saps el que m'estàs fent passar. T'odio amb tot el meu cor. Jo t'estimava, vaig confiar en tu i aquest ha sigut el preu a pagar, veure la teva cara amb aquell porc a casa teva no se m'oblidarà mai de la vida (…) no m'avergonyeixo de ser un banyut perquè valc més que vosaltres”.

"Tot per ser bona"

En els whatsapps intercanviats entre els detinguts queda patent la confiança i el grau de complicitat que hi havia, abans de contradir-se en les declaracions, entre els acusats. En una conversa, Peral li respon que no és una nena, però que s'està ensorrant. “Això sembla un malson. I tot per ser bona. He trucat i em donaran un advocat d'ofici. Quin rotllo estar investigada. Tinc ganes de deixar anar-ho tot. Truca'm quan puguis, sisplau”, li demana ella a ell.