DIA DE L'ORGULL GAI

Ser lesbiana el 1977

Dues de les protagonistes de la primera manifestació homosexual en la ciutat reivindiquen el paper del feminisme en la seva lluita

Coincideixen que queda molta feina per fer, malgrat es victòries legislatives aconseguides després de batallar durant quatre dècades

zentauroepp39079157 gay170627200554

zentauroepp39079157 gay170627200554

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Una de les grans fotos, en blanc i negre, mostra un elegant, apassionat i, qui sap, potser una mica teatralitzat petó entre dos homes, drets, al mig d’una cafeteria. Es va captar el 1977 i avui serveix, sobretot, de 'photocall' per a les desenes de turistes que, cada hora, la fan servir de fons per als seus selfies, molts sense adonar-se del significat de la imatge. D’altres sí, és clar, i fins i tot imiten el seu gest.

Aquest era un dels riscos de col·locar la mostra en un lloc tan cèntric de la turistificada Barcelona, la plaça Reial, però era on havia de ser. A un pas de la Rambla, on es va viure l’episodi que recorda la instal·lació Molt amor per fer, obra de Ricard Martínez.

L’exposició, que commemora el 40è aniversari, dilluns passat, de la primera manifestació LGTBI a la ciutat, és el primer de tot un seguit d’actes organitzats per l’Ajuntament de Barcelona juntament amb entitats i col·lectius de la ciutat durant tot l’any, que inclou una una web de testimonis de la mítica manifestació.

Dues de les persones que van participar en la marxa i que a més de la citada web també han ofert el seu testimoni en un documental sobre les quatre dècades de lluita del col·lectiu, que es presentarà en el marc de l’aniversari, són Maria Giralt i Empar Pineda

Totes dues coincideixen que aquella manifestació va significar un punt d’inflexió: no estaven soles i havia arribat el moment de sortir al carrer. Giralt i Pineda també coincideixen en la necessitat, encara avui, de reivindicar el paper de les lesbianes, com a dones, sempre a l’ombra dels homes, també dels gais, i el paper, al seu torn, del feminisme, en aquesta lluita.

«Malgrat que, damunt el paper, la igualtat avui és real, no s’ha d’abaixar la guàrdia. D’una banda, perquè les lleis poden canviar, i s’han de defensar, i de l’altra, perquè, per més coses que diguin les lleis, continuem vivint en una societat masclista i patriarcal», resumeix Giralt.

DIAGNÒSTIC COMPARTIT

Notícies relacionades

Pineda comparteix el diagnòstic i insisteix en la necessitat de treballar des dels col·legis. «Tot i que som molts els que fa dècades que lluitem i hem sumat moltes victòries, els nens i nenes gais, lesbianes i trans segueixen patint assetjament escolar a les aules», insisteixen.

Per treballar en aquesta línia, l’ajuntament va anunciar ahir la creació d’un Centre Municipal de Recursos LGTBI, el primer d’Espanya, que gestionaran entitats del col·lectiu. Es tracta d’un espai de 1.200 metres quadrats destinats a serveis especialitzats d’atenció directa al col·lectiu, que preveuen inaugurar l’estiu que ve.