Berlín

"Les mesures per frenar els lloguers no funcionen"

Alemanya és el quart país del món on els preus han pujat més en relació amb els salaris en els últims anys

berlin

berlin

1
Es llegeix en minuts
ISIDORA MONTALBA VERGARA / BERLÍN

Berlín semblava tenir el títol indiscutit de ser una de les capitals europees amb lloguers més assequibles, però avui, l’ombra de l’especulació immobiliària amenaça la butxaca i alarma els ciutadans. Només el 2015, el preu de les transaccions d’immobles va augmentar en un 51%, segons les dades del Govern alemany. Precisament, aquell any el Parlament va impulsar una de les seves principals mesures per afrontar l’alça dels lloguers: va establir que l’augment en els contractes nous no podria superar el 10% del preu mitjà de la zona.

Encara que l’Ajuntament de Berlín va acollir ràpidament aquesta normativa, els seus habitants la van qüestionar amb la mateixa velocitat, perquè els inquilinos, especialment els que són de sectors més vulnerables, denuncien desavantatges davant dels gegants immobiliaris amb fam de guanys.

MESURES SIMBÒLIQUES

Julian Gabrysch és un dels alemanys descontents amb aquesta situació. Aquest estudiant de medicina va pagar 833 euros de lloguer el primer mes (sense despeses incloses). Avui, tres anys més tard, en desemborsa 906 per viure al mateix lloc. «La legislació actual només és simbòlica i tots sabem que no funciona», assegura.

Notícies relacionades

El jove comenta que l’apartament on viu originalment va ser una vivenda social construïda després de la caiguda del mur i, al pertànyer a aquesta categoria, no queda protegit davant de la llei. «No he vist cap canvi positiu. Em sembla que cap dels edificis del meu veïnat se n’ha beneficiat i no veurem cap efecte que ens ajudi», assegura.

Afortunadament, Julian pot costejar els increments, però no tots els ciutadans tenen la mateixa sort. Molts es veuen forçats a abandonar els seus barris de tota la vida. ISIDORA MONTALBA VERGARA