BALANÇ A LA MEITAT DEL MANDAT

ERC treu pit i es proclama com a única alternativa real a Colau

Dos partits d'esquerres liderarien els vots de cara als comicis municipals del 2019

PDECat espera remuntar la seva posició amb l'elecció aquest any del candidat que supleixi Trias

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

El 2015, Ada Colau va ser proclamada alcaldessa de Barcelona amb el suport dels tres partits d’esquerra: PSC, ERC i la CUP. Dos anys després, a l’equador del seu mandat, la líder de Barcelona en Comú tornaria avui a guanyar els comicis amb un regidor més, ERC es consolidaria com la segona força política i PDECat, l’antiga CiU, perdria quatre escons, segons les dades del Baròmetre de Política Municipal elaborat pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO.

ERC està passant per un dels moments més dolços a Barcelona amb Alfred Bosch com a president del grup. L’enquesta li atorga tres regidors més que ara, i es converteix en la força que més creix. Jordi Coronas, el portaveu, valora que el seu partit s’ha convertit en «la gran alternativa» per governar després de les eleccions del 2019. Segons ell, queden molts problemes per solucionar. «Els temes que més preocupen al carrer queden reflectits en aquest baròmetre: dret a una vivenda digna, massificació del turisme i problemes de mobilitat», argumenta.

Gerardo Pisarello, el primer tinent d’alcalde, assenyala que els resultats del sondeig consoliden un nou tipus de lideratge, el d’una alcaldessa dona, que no prové de les elits tradicionals. «S’ha produït un canvi que ha arribat per quedar-se. Colau ha sigut capaç de captar amb rapidesa les principals preocupacions de la gent i de sumar persones diverses al voltant seu en un nou projecte de ciutat més valenta que impulsa canvis de fons assenyats i raonables». Sobre l’auge d’ERC, Pisarello creu que és una bona notícia en aquest moment d’incertesa que amenaça una Europa que es debat entre els liberals i l’extrema dreta. «A Barcelona demostrem que hi ha una alternativa d’esquerres», conclou el tinent d’alcalde.

Joaquim Forn, portaveu del PDECat, grup que lidera l’exalcalde Xavier Trias, diu que al seu partit li espera un any clau quan comença el procés de primàries per elegir quin serà el candidat a les municipals. «Hi ha molta feina a fer. Si una cosa queda clara en el sondeig és que el 47% dels barcelonins estan descontents amb la gestió de Colau», afirma.

El socialista Jaume Collboni exposa que la ciutadania «ratifica» i dona el seu suport a les polítiques del govern municipal i als partits que les recolzen. I vol destacar una xifra de les enquestes, la que diu que més del 70% dels barcelonins troben positiu el turisme i també que el turisme s’ha de governar i ha de ser sostenible. «En aquesta direcció treballem des de l’ajuntament», afegeix.

Ángeles Esteller, portaveu del grup del PP, argüeix que els barcelonins no són encara conscients de les conseqüències del govern de Colau. «La seva política no para de posar traves a l’activitat econòmica. El tema del turisme no està ben gestionat. Ja n’hi ha prou de criminalitzar-lo», opina i recorda que el seu partit sempre té vot ocult: «I això no es reflecteix a les enquestes».

Notícies relacionades

María José Lecha, regidor de la CUP, no dona gaire fiabilitat als sondejos. «En la passada campanya asseguraven que el nostre partit no tindria representació municipal. I vam sortir elegits tres regidors». «Aquest baròmetre s’oblida que Catalunya està immersa en el procés i que Barcelona, igual que altres municipis, hi tindrà un paper importantíssim», recorda.

Per a Carina Mejías, de Ciutadans, el seu grup està consolidant posicions. «Respecte al gener, hem pujat mig punt. Anem en alça, i això és perquè busquem solucions als grans problemes, sobretot els relacionats amb la vivenda», relata.