Airbnb queda fora del pacte per erradicar la promoció dels pisos turístics il·legals

L'ajuntament obre una taula de treball amb les principals webs perquè no anunciïn els pisos sense llicència

Airbnb afirma que buscarà solucions quan es reguli l'oferta d'habitacions per dies o 'home sharing'

icoy30682193 pisos turisticos170508184336

icoy30682193 pisos turisticos170508184336 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Els fronts contra els pisos turístics sense regular a Barcelona passen per inspeccionar a preu fet vivendes llogades per dies sense llicència i treure-les de circulació, per dies però també per evitar que es puguin comercialitzar 'on line'. Sense anunci no hi ha reserva. Morta la cuca, mort el verí, es podria dir. D’aquí ve que l’ajuntament hagi redoblat l’ofensiva contra les plataformes de reserves d’allotjament on apareixen llits il·legals. Un dels seus primers fruits –després de diversos avisos i sancions– va ser obrir ahir una taula de treball on participen les principals webs i que té la voluntat d’acordar actuacions de millora del sector que inclouen anar eradicant la il·legalitat. El problema és que el principal canalitzador de l’oferta local –i un dels principals del món– és Airbnb, amb el qual de moment no sembla que de moment es pugui arribar a un consens.

Segons dades avançades per EL PERIÓDICO el gener passat, l’oferta il·legal en els principals portals rondava els 6.000, dels quals 4.100 casos estaven anunciats a Airbnb, encara que ells al·legaven que part d’aquest volum que s’ofereix sense el corresponent número de registre eren pisos llogats només puntualment pels residents. De qualsevol manera, estaven fora de normativa i representen la porció més gran del pastís no autoritzat, i per aquest motiu qualsevol comissió o taula de treball queda òrfena mentre no hi hagi avanços amb el gegant dels pisos turístics.

COL·LABORACIÓ

Els últims mesos, altres webs han anat retallant i fins i tot anul·lant els anuncis de pisos no autoritzats. Amb els que han expressat aquesta voluntat, l’ajuntament ha obert aquesta ronda de reunions i diàleg a la recerca de complicitat: Homeaway, Booking, Tripadvisor, Rentalia i la patronal Apartur. Segons la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, tots ells col·laboren perquè no prosperin els pisos turístics fora de la llei.

La llista de reptes en comú inclouria «millorar la relació entre turisme i ciutat», debatre noves regulacions, minimitzar l’impacte negatiu del turisme en alguns barris i millorar l’experiència, qualitat i seguretat en l’oferta que trobi l’hoste. Objectius comuns amb aquests interlocutors, segons el regidor de Turisme, Agustí Colom.

Precisament, amb Homeaway, s’acumulaven dues multes de 30.000 euros (una de pagada i l’altra recorreguda), més una de 600.000 euros per reincidència greu. Sanz va afirmar que l’expedient segueix el seu curs, pendent de les al·legacions i les noves vies de diàleg. Un portaveu de l’empresa va explicar a aquest diari que tots els seus moviments es basen en «el marc jurídic» i per això apel·lant a la llei de comerç electrònic i la directiva europea van actuar només quan el requeriment municipal es va acompanyar d’un llistat de presumptes infractors.

Des d’aquell moment, Homeaway va comprovar un per un els casos, dels quals la meitat eren legals però el seu titular no havia detallat el seu número de registre, mentre que la resta es van retirar. En total va desaparèixer una quarta part de la seva oferta, fins a quedar-se amb els 7.000 immobles oferts en l’actualitat. Apartur gestiona una xifra similar (la majoria coincidents) d’entre els 9.600 autoritzats a la capital catalana.

FALTA DE COMPROMÍS

Notícies relacionades

Airbnb no va ser convidat a aquesta taula de treball al considerar l’ajuntament que malgrat la interlocució entre les dues parts en els últims mesos, encara no hi ha cap proposta de l’empresa que sigui compatible amb l’erradicació que busca l’ajuntament. «No hi ha el nivell de compromís d’altres portals», va emfatitzar Colom. Però des del macroportal, on a finals de l’any passat s’oferien més de 12.000 allotjaments dels quals gairebé 6.000 eren habitacions soles, consideren que no es poden alinear en un pacte perquè la seva oferta és «diferent» a la de la resta d’operadors.

S’escuden a dir que desitgen treballar amb les autoritats, però esperen que la Generalitat legalitzi les habitacions o 'home sharing' perquè no poden «participar en un acord que no respecti compartir la pròpia llar», i afirmen que el 70% dels amfitrions comparteixen la seva residència principal, davant «alguns operadors professionals». El gegant de l’allotjament està negociant amb les autoritats de tots els principals destins, encara que amb particularitats en cada cas. Si ara retirés els anuncis sense llicència, perdria bona part de la seva oferta. La Generalitat i el Govern central han recordat que els seus enormes beneficis econòmics no tributen a Espanya. 

El decret de Turisme s'aprovarà després de l'estiu