PROJECTE URBANÍSTIC maleït

Colau s'imposa "fer net" a Glòries

L'alcaldessa aposta per trencar el contracte perquè modificar-lo allargaria l'aturada de les obres

Les empreses es presten a dialogar però recorden que van assumir "un projecte diferent de l'inicial"

zentauroepp38122554 barcelona  2o 4 2017   obras en la pla a les glories  foto d170421191903

zentauroepp38122554 barcelona 2o 4 2017 obras en la pla a les glories foto d170421191903 / JULIO CARBO

5
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La plaça de les Glòries presentava els problemes propis de qualsevol obra faraònica, sobretot pel que fa al retard en l’execució. Però anava tirant, sota el control i la supervisió de l’empresa municipal BIMSA i, per tant, del govern municipal. Una certa calma fins que la CUP, en la comissió d’Urbanisme del mes d’octubre passat, va sol·licitar una auditoria tècnica del projecte que va rebre el suport de tots els grups menys els de CiU i PP, que es van abstenir. Tot va saltar pels aires quan el dia 23 de març passat es van fer públics els resultats de l’informe. A més d’un devia sorprendre’l que al consistori li passés per alt un desgavell tan considerable: 12 milions de sobrecost i infinitat de males decisions i d’imprevistos que posaven en entredit la viabilitat del pla.  

El cas és que Barcelona sembla que està a les portes d'aturar l’obra més gran en actiu, que s’unirà així a la Sagrera i al tram central de la L-9 del metro en la macabra llista de projectes en suspens que tenen els barris afectats enfurismats. L’alcaldessa va optar ahir per «fer net», expressió que va utilitzar cinc vegades.

GUERRA DE MODIFICATS

No van ser gens gratuïtes les seves paraules, perquè, com va recordar, el jutge del cas 3% investiga l’adjudicació, en concret la relació de Copisa (una de les adjudicatàries) amb la vella Convergència. Ada Colau va considerar que la millor opció és rescindir el contracte de la fase u del túnel de les Glòries, entre els carrers de Badajoz i Castillejos, perquè entrar «en una guerra de modificats» del contracte suposaria una possible judicialització i una aturada de les obres «molt més llarga».

Un portaveu de les empreses que realitzen l’obra (Copisa, Comsa, Rogasa i Benito Arnó e Hijos) va detallar a aquest diari que segueixen dialogant amb el consistori «amb actitud de col·laboració», encara que «no comparteixen la responsabilitat pels endarreriments» que se’ls atribueix perquè, assegura, van haver d’assumir «un projecte diferent de l’inicial». Una opinió que fa pensar que si tot acaba en rescissió, ajuntament i empreses acabaran citant-se als tribunals, i això, segons fonts municipals, no evitarà que es convoqui un nou concurs públic i, que com desitja Colau, tot torni a començar.

Tampoc el túnel sembla estar en risc, més que res perquè s’ha perforat més de la meitat del recorregut, que té pendent la part més delicada: passar per sota de les galeries ferroviàries ja existents d’Adif. Una altra cosa és l’esdevenir de la fase 2: el tram de túnel previst a continuació per complementar l’obra entre Badajoz i la rambla del Poblenou, que forma part del pacte unitari Compromís per les Glòries del 2007 però que no està gens clar que s’acabi executant.

L’alcaldessa va assegurar que les obres en superfície no s'aturaran. Es referia als equipaments i les vivendes previstes i a la tramitació de tot el que té a veure amb el parc de la Canòpia Urbana, disseny que va guanyar el concurs internacional per convertir la plaça en un dels pulmons més grans de la capital. Tot i així, tal com està el lloc, ple de grues, a mig perforar, s’entreveu complicada qualsevol actuació fora que afecti el costat nord, on estaven els antics Encants.

REUNIÓ EXTRAORDINÀRIA

Dilluns hi ha comissió extraordinària d’Urbanisme per tractar el contracte. Té sentit que el president de la citada comissió sigui el regidor Daniel Mòdol, arquitecte i urbanista i autor dels primers projectes de reforma de la plaça. També va ser un dels que en el seu moment va alertar sobre els riscos de perforar sota l’espai.

    

Al marge del debat polític i tècnic, les desenes de treballadors de l’obra de les Glòries seguien ahir fent la seva feina, ja fos consolidar una pantalla o perforar per col·locar més pilars. «Estem preocupats perquè ningú ens ha informat de res. L’única cosa que sabem és que dilluns venim a treballar. Dimarts, ja ho veurem. El que ens agradaria és que la nova empresa es quedi els eventuals», assegurava un operari.

  

Notícies relacionades

 Un altre, més optimista perquè està en plantilla d’una de les empreses, es mostrava tranquil mentre es bevia una cervesa: «Si no és aquí serà en una altra banda. De feina, n’hi ha». Un altre home amb casc i peto: «Això si es para serà per a dos o tres anys com a mínim. El problema és per als veïns. Però ja es veia venir, no paràvem de trobar coses que no estaven als plans». 

JULIO CARBÓ

Cartell de les obres de Glòries amb el nom de les empreses constructores.

 la comissió

Els grups municipals no han esperat a dilluns, dia de la comissió extraordinària sobre les Glòries per abordar la rescissió del contracte, per escalfar el debat. Jordi Martí, de Demòcrates, va demanar tota la informació disponible al govern d’Ada Colau per evitar «xantatges» a l’oposició a l’hora de decidir la sort del projecte. Consultada sobre aquestes paraules, l’alcaldessa va dir que veia paradoxal que els que van adjudicar l’obra, sota la tutela de l’extinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, demanin ara transparència. El PP va sol·licitar conèixer els detalls del full de ruta municipal «per no anar a  cegues a la comissió». Els veïns de les Glòries –segons el regidor Javier Mulleras– «no poden ser una vegada més ostatges de les decisions del govern municipal». Alfred Bosch, d’ERC, va requerir més informació per decidir el sentit del seu vot: «¿Com volen que adoptem una decisió si no tenim tots els elements per poder-la prendre?». Carina Mejías (Ciutadans) va exigir responsabilitats polítiques pel «fiasco» de les obres i va avançar que no donarà «un xec en blanc» a Barcelona en Comú. Per part de la CUP, María José Lecha va optar per trencar el contracte i demanar a l’antiga CiU que «demani perdó per la seva responsabilitat en l’adjudicació de l’obra».