"La màfia que okupa els pisos ens vol fer fora a tots"

Els veïns 'legals' del bloc de la Ciutat de la Justícia denuncien que el seu dia a dia a la finca és un calvari

icoy38021313 ocupas ciutat justicia170412154905

icoy38021313 ocupas ciutat justicia170412154905 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
DAVID GARCÍA / L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

«Jo al celobert no puc estendre res perquè tiren fins i tot bolquers bruts», assenyala Clara M., nom fictici d’una de les veïnes legals del bloc de la Ciutat de la Justícia que té gairebé la meitat dels pisos ocupats. Els inquilins que van aconseguir accedir a la promoció de vivenda protegida al número 4A del carrer de Victoria Kent viuen un calvari diari. Si bé gairebé la meitat dels pisos estan ocupats de puntada de peu, «el problema de convivència no el tenim amb les persones que paguen un lloguer subrogat irregular», explica. «El conflicte està amb els del tercer, el Bronx, emfatitza una altra inquilina legal a qui anomenarem Fátima S.

Fátima S. va accedir a la promoció per a joves de la flamant Ciutat de la Justícia el 2011. I el dia que va arribar ja hi havia dues portes del seu replà amb el pany canviat. Segons rememora, el punt d’inflexió en la dinàmica de les ocupacions va arribar per via d’una topada entre els seus gestors, és a dir, la suposada banda organitzada que trafica amb els pisos. «Hi va haver mogudes molt grosses», amb «incendis» inclosos, recorda Carmen L., una altra de les residents legals. Encara que, explica, els del tercer no els amenacen diàriament, «sí que coaccionen degradant els espais comuns».

La pudor d’orina dels gossos que viuen a l’escala és evident. Clara M. assegura que els deixen anar i després no netegen les deposicions. Una passejada pels replans és suficient per constatar el seu relat. Sòls tacats, parets trencades i panys canviats. «Fins i tot ens han robat el que teníem en alguns trasters i se’ls han fet seus», diu una altra veïna. La porta encara té les marques de la palanca.

Cap investigació

Si bé els veïns tenen clar que es tracta d’una banda organitzada, des d’Habitatge assenyalen que això s’ha de «comprovar». De totes maneres, les fonts de l’organisme dependent de la Generalitat donen per fet que els Mossos estan al corrent de l’assumpte. ¿És així? Més aviat no. Les fonts policials consultades apunten que «no hi ha cap investigació oberta per grup organitzat que es dediqui a rebentar panys».

«O ho denuncia algú, o actuem d’ofici si ho detectem, però la policia no és Déu per saber el que passa a tot arreu», assenyalen des del cos policial. Una consideració que Carmen L. troba una mica contradictòria: «Els Mossos ens diuen que no en saben res, però estem cansats de veure’ls per aquí portant-los incidències».

Notícies relacionades

«El que vol aquesta màfia és que ens en anem tots; com més pisos controlin, millor», opina Clara M. «És molt evident: a una veïna li han trencat el seient de la moto, a mi m’han destrossat unes quantes vegades la bústia i si t’hi encares encara és pitjor», assenyala Fátima S., que descarta denunciar-los. «Ja no poso més denúncies, perquè després al judici veuen qui ets», explica. En el cas de les denúncies presentades davant el Síndic de Greuges, encara esperen alguna acció. «Estem impotents», coincideixen tots ells.

Una quarta veïna que prefereix donar la seva versió lluny de l’edifici explica: «Contra una banda així, nosaltres sols no podem fer res». La seva actitud és «d’anar guanyant terreny», considera. «I quan ens hi encarem, ens amenacen dient que ocuparan les nostres vivendes o ens ompliran l’escala d’addictes a les drogues». De fet, aquest periodista ha vist objectes per fumar cocaïna o heroïna entre el vuitè pis i el terrat.