GRAN PROJECTE URBANÍSTIC

El jutge del 'cas 3%' investiga l'adjudicació del túnel de les Glòries

La Guàrdia Civil acredita contactes entre Copisa i CDC i el pagament de donacions a una de les seves fundacions

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una de les obres investigades pel jutge del Vendrell (Baix Penedès) que tramita la causa pel presumpte pagament de comissions del 3% a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) és la del túnel de les Glòries, entre els carrers de Badajoz i Castillejos, de Barcelona. Al febrer, el jutge va ordenar una àmplia operació, amb registres i detencions, per aclarir aquest i altres projectes urbanístics. Una auditoria tècnica encarregada per l’ajuntament ha revelat ara que costarà 12 milions més del previst.

Les indagacions sobre el túnel, no obstant, van començar mesos abans. El 21 d’octubre del 2015, la Guàrdia Civil va registrar el despatx de l’extresorer de CDC Andreu Viloca a la seu del partit a la capital, diverses empreses, com la constructora Copisa, i domicilis particulars d’implicats en aquesta suposada trama de corrupció. Una d’aquestes persones és Xavier Tauler, que havia sigut directiu de Copisa.

Els agents relaten en un informe les sospites existents sobre el túnel de les Glòries i el presumpte pagament de comissions il·legals en la seva adjudicació, que es va produir quan l’ajuntament el dirigia l’alcalde Xavier Trias (CiU). I no només això, sinó que ho van reproduir en un detallat gràfic on s’observa la suposada operativa utilitzada. Al despatx de Tauler a la constructora, el primer que va trobar la Guàrdia Civil va ser un document intern sobre la licitació del projecte i un pressupost de licitació de 65 milions. L’adjudicatària de la construcció del túnel era BIMSA (Barcelona d’Infraestructures Municipals), l’empresa municipal que adjudica l’obra pública a Barcelona.

La Guàrdia Civil recull en la seva investigació que el 21 de desembre del 2014, dies abans que la licitació es publiqués al Butlletí de la Unió Europea, el llavors diputat de CiU Josep Sánchez Llibre (no està sent investigat) va enviar un missatge de mòbil a Tauler en què l’informava que sortien a concurs els lots per construir el túnel i que Copisa estava dins les empreses licitadores. Minuts després, Tauler comunica a un soci: «Em diuen que estarem a les Glòries, dimecres farem un cafè».

HIPÒTESIS POLICIALS

Notícies relacionades

Al llavors directiu de Copisa també se li van trobar a les seves agendes diverses anotacions sobre aquesta obra, com «Túnel glòries 70 M 12/1», data que coincideix amb l’esmentada publicació en el butlletí europeu. No obstant, una de les anotacions clau de l’1 de desembre del 2014 diu: «Glòries. UTE amb COMSA i B. ARNÓ. Vendre l’UTE al més alt nivell. President». El mateix dia, Tauler positiva amb un ok una reunió «amb Còrsega» (carrer de la seu de CDC) per aquest assumpte. La Guàrdia Civil és taxativa: «Tauler, mitjançant les seves reunions i gestions al més alt nivell, podria estar inquirint davant Còrsega (Convergència Democràtica)» amb l’objectiu de «tenir un tracte de favor» en la futura adjudicació.

Les agendes han sigut una valuosa prova per als investigadors, ja que s’ha constatat que Tauler hi apuntava les seves reunions. Una d’elles va ser amb Antoni Vives, que era president de BIMSA i tinent d’alcalde d’Urbanisme de CDC entre el 2011 i el 2015. L’exdirectiu de Copisa, a més, crea un grup de Whats­App exclusiu entre diversos directius de l’empresa amb el sobrenom de «Glòries». També s’han constatat els contactes entre l’ex alt càrrec de la constructora i l’extresorer de CDC Andreu Viloca. L’obra s’adjudica el 26 de febrer del 2015. Abans i després, la fundació convergent CatDem va rebre donacions de Copisa. En total: 115.000 euros.