TRANSFORMACIÓ D'UN EIX FONAMENTAL

La Ronda de Dalt inicia al juliol una mínima cobertura sense consens veïnal

L'ajuntament començarà per un tram de 180 metres però no especifica quan farà el gruix de l'artèria

L'obra obligarà a tallar un carril per sentit de la via entre els mesos de juliol i setembre

cjane29817387 barcelona 26 05 2015 barcelona trafico de entrada 160505121647

cjane29817387 barcelona 26 05 2015 barcelona trafico de entrada 160505121647

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hàbil estratègia la del govern d’Ada Colau en la cobertura de la Ronda de Dalt. El mandat, diu l’ajuntament, acabarà el maig del 2019 amb el pla com es va pactar en l’era Trias: amb la cobertura de la via. Això sí, només d’un trosset. El gruix es deixa per més endavant. I la discussió: els veïns volen tapar el 74%, però el consistori no passa del 24% en el que queda pendent entre la plaça d’Alfonso Comín i el nus de la Trinitat. Els afectats, amb 30 anys de lluita, diuen que no se senten partícips del pla. «Si ho fan, és pel seu compte, sense el nostre suport».

Les obres començaran al juliol en 180 metres entre el mercat de la Vall d’Hebron i l’institut homònim. Es faran en dues fases, amb una despesa prevista de 15 milions que va imposar el PSC per aprovar la modificació de crèdit del pressupost del 2016. Haurà de tallar-se un carril per sentit del juliol al setembre. Per al pròxim mandat queden 320 metres més fins al carrer de Jericó.

Segons el que es va presentar el maig del 2016, Barcelona en Comú només cobrirà el 24% encara al ras, pel 74% que prometia CiU, amb un cost de 400 milions. El pla de Colau queda en poc més de la meitat. Els veïns, com no pot ser d’una altra manera, perquè diuen estar tips d’aquesta fractura entre barris, demanen mantenir al sol la mínima autopista possible.

Un altre cop d’efecte del consistori: ja no concreta com seran els trams pendents, que s’estan estudiant «per definir un conjunt d’actuacions viables i realistes que s’executaran per fases». Però això sí, res de «modificar ni el traçat ni les rasants del tronc central», cosa que descarta un dels postulats del mandat anterior.

VERSIONS

Toni Mateo, de l’Associació de Veïns de Montbau, assegura que l’ajuntament els va prometre a finals del 2016 que redactaria un avantprojecte de les dues versions de la cobertura de la ronda, «la consensuada de Trias i l’actual». Hi ha hagut dues reunions més de la taula de seguiment, però només hi han participat els líders veïnals de Sant Genís per estar directament afectats.

Notícies relacionades

Mateo sosté que l’obra començarà «sense cap consens amb els afectats» i lamenta que «no existeixi un pla d’etapes, que no se sàpiga cap on vol anar el govern». «No serem partícips de coses amb les quals no estem d’acord; tenim la sensació que ens volen torejar». Mateo recorda que la cobertura va ser la proposta més votada de la plataforma Decidim Barcelona que va servir per redactar el pla d’acció municipal. Un portaveu municipal va assegurar que s’està treballant en els avantprojectes de la resta, i que està previst que es presentin en les pròximes setmanes.

Miquel Giner, vocal d’Urbanisme de Sant Genís, lamenta que ningú expliqui el detall. Sembla satisfet pel benefici per al seu barri, però comparteix: «Ho faran amb o sense nosaltres. A aquest ritme necessitaran 40 anys».