SALUT PÚBLICA

Pinso anticonceptiu per controlar la població de coloms a Barcelona

L'ajuntament espera reduir el nombre d'exemplars el 80% en cinc anys

amadridejos37380835 barcelona  21 02 2017  el ayuntamiento de barcelona pone en 170221185619

amadridejos37380835 barcelona 21 02 2017 el ayuntamiento de barcelona pone en 170221185619 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona s’ha proposat reduir fins a un 80% en cinc anys la població de coloms de la ciutat, estimada actualment en 85.000 exemplars, facilitant-los pinso amb anticonceptius en 40 punts de l’urbs. Recentment, el consistori va suprimir les captures de coloms com a mètode de control.

    El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, va explicar ahir els detalls del programa al costat d’un dispensador pioner situat als jardins de Can Fabra, al districte de Sant Andreu. Durant la setmana que ve començarà el desplegament dels 40 dispensadors de pinso anticonceptiu, instal·lats estratègicament en funció de l’abundància i la densitat dels coloms i els punts conflictius on s’han registrat més incidències.

    El pinso està format per blat de moro amb nicarbazina, substància anticonceptiva per a les aus i totalment innòcua per als humans. El comissionat va assegurar que es tracta d’un sistema senzill i que a mitjà termini té un cost similar al de les captures.

Notícies relacionades

    L’objectiu és aconseguir una reducció de les poblacions del 20% durant el primer any i d’entre el 70% i el 80% al cap de cinc anys. Ximeno va subratllar que Barcelona és la primera gran ciutat europea que impulsa aquest mètode per controlar la seva població de coloms, que es basa en l’experiència de Gènova (Itàlia) i que aspira que sigui «el definitiu». A Catalunya, el mateix sistema es va començar a utilitzar l’any 2013 a Molins de Rei i a Cardona.

    Encara que va eludir dir quina és la població d’aquestes aus desitjable a Barcelona, Ximeno va assenyalar que els coloms són una espècie dominant que ocupa espai i que en grans quantitats comporten riscos per a la salut, per al mobiliari urbà i per a l’espai públic.