LOCAL CARISMÀTIC

Adéu, Wok & Bol

El restaurant del carrer Diputació va ser pioner fa 25 anys a servir plats gastronòmics xinesos en un local de disseny molt cuidat

L'establiment tanca per la jubilació del propietari, que coincideix amb el final del contracte de lloguer

dcaminal36720873 barcelona 28 12 2016  wok   bol restaurant cerrar  a finales161229200055

dcaminal36720873 barcelona 28 12 2016 wok bol restaurant cerrar a finales161229200055 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Marta Batlle anava a les classes de xinès que impartia YiChung Chiang al restaurant que ell va obrir fa 30 anys al carrer del Doctor Rizal, a prop de Via Augusta. Així es van conèixer una barcelonina que treballava en un laboratori i un intel·lectual cuiner nascut a l'illa de Taiwan. Es van casar, van viatjar i el 1992 van decidir invertir en un nou concepte de restauració que fusiona la cuina xinesa tradicional amb una estètica moderna. Així va néixer Wok & Bol, que fa 25 anys va sorprendre a la Dreta de l'Eixample, un barri llavors ple d'oficines i poblat, sobretot, per persones grans, els fills dels quals van volar per construir els seus nius en districtes llavors en voga. Amb el temps, el seu establiment s'ha convertit en un lloc de trobada d'intel·lectuals, entre ells molts actors de teatre. Però avui tristament té els dies comptats. Només li queda un mes de vida.

Wok & Bol tancarà a finals de gener, coincidint amb el festí de 13 plats amb què ells i els seus clients de tota la vida celebraran l'arribada de l'any del Gall Vermell de foc, en què es preveuen temps de rectitud i de justícia. "Em sento com si estigués de dol. Costa. Ens hi hem entregat molt. Ens han passat moltes coses fantàstiques entre aquestes parets. Són molts anys de relació amb persones molt estimades. El meu marit, que també és pintor, es jubila i això coincideix amb el final del contracte de lloguer, que ja era caríssim", diu Batlle, que reconeix que la crisi no va facilitar el desenllaç. "S'ha notat. Seguíem treballant, omplint molts dies però no era com abans".

A això s'hi afegeix la transformació del barri. "A poc a poc es va animar i va arribar gent més jove. Però s'han perdut moltes botigues emblemàtiques, i els carrers s'han omplert de supermercats estranys, on rarament veus algú comprant, i els edificis amb pisos turístics que no aporten res de bo. També és veritat que en aquests últims temps han emergit restaurants de gran qualitat com Betlem i Malpaso", argumenta la propietària de Wok & Bol.

ACTORS I ESCRIPTORS

Notícies relacionades

Per Batlle, tots els clients són iguals, però el cert és que és un lloc concorregut per directors de cine i de teatre, dramaturgs, actors, periodistes, arquitectes i escriptors. És habitual trobar-hi Ventura Pons, Rosa Maria Sardà, Sergi Belbel, Anna Barrachina, José Corbacho, Joel Joan, Quim Monzó, Toni Clapés, Amparo Moreno, Enric Majó, Teresa Gimpera, Pere Ponce... i un llarg etcètera. El curiós és que fins i tot els cambrers que hi han treballat durant aquests anys són actors: Borja Espinosa, nebot de la Marta, Elisa Hermosa, que va ser la nena de la sèrie de TV-3 'La granja', i Jordi Miñarro.

Molts veïns trobaran a faltar el seu saludable i econòmic (només 12 euros) menú del migdia, en què destaquen les verdures saltades, l'amanida d'albergínies amb miso, el pollastre amb salsa de cireres, els rotllets de primavera i l'arròs amb espinacs i xampinyons, i els deliciosos pastissos elaborats diàriament per la mateixa Marta. Entre els plats més admirats i sol·licitats de la carta hi ha els 'dim-sum' al vapor i especialitats com l'ànec pekinès, i la 'huo-guo', la fondue xinesa que només elaboren per encàrrec. I la gran nit anual és la que se celebra per l'any nou xinès. Sol haver-hi llista d'espera perquè tots els clients hi volen assistir. Des del 1992, YiChung Chiang no repeteix cap dels 13 plats. En edicions anteriors han triomfat la sopa d''abulones' (les preades orelles de mar), turbot marinat amb gingebre i les crestes amb farcits sorprenents. "Mai falta una recepta d'ànec", apunta.