subvencions als concerts en viu

Les sales consolidades es cruspeixen les ajudes a la música en directe

L'Icub atorga el gruix de la partida a Apolo, Razzmatazz, Tarantos, Jamboree, Heliogàbal, Almo2bar, Nota 79 i el restaurant Divine

Les sales consolidades es cruspeixen les ajudes a la música en directe
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona va assegurar al maig que reforçaria la política de defensa de petits espais que programen música en viu amb una generosa línia de subvencions. Era la segona mesura estrella després de modificar la circular que obria la porta perquè tots els bars i restaurants de la ciutat poguessin acollir concerts. Ahir, l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) va anunciar la distribució de les ajudes en un total de 18 locals. Però la meitat són espais consolidats com Apolo, Razzmatazz, Jamboree i Tarantos.

La partida inicial de 400.000 euros no s’ha consumit i s’ha quedat en 368.905. Es deu al fet que molts petits locals no coneixien la convocatòria, no complien els requisits o no tenien diners per assumir la part de les obres que la subvenció no cobreix. Mentrestant, grans locals com Apolo i Razzmatazz

tornen a quedar-se la part més gran del pastís; 50.000 euros cadascun, el màxim permès a les bases. Altres anys havien tingut subvencions de 100.000 a 300.000 euros.

Ara també rebran 50.000 euros de subvenció el bar Nota 79, que programa concerts de dijous a diumenge a Sarrià-Sant Gervasi, i el restaurant Divine, que organitza sopars amb espectacle al carrer de Balmes. Els emblemàtics Jamboree i Tarantos de la plaça Reial i Heliogàbal i Almo2bar del barri de Gràcia reben imports que oscil·len entre 20.000 i 38.000 euros. En conclusió, els grans beneficiats són principalment establiments de trajectòria consolidada o bé amb una gran capacitat d’inversió.

ENFORTIR LA BASE

Encara que la intenció d’aquesta partida oberta a bars i petits locals era enfortir el subsòl musical de Barcelona, hi ha nou locals que es reparteixen a penes 38.000 euros, un 10% del total. Alguns tornen a ser espais històrics com el Jazz Sí, el Sidecar i el reimpulsat Be Good. Altres, com Robadors 23, han passat en un any de viure fustigats per la normativa municipal a percebre una ajuda de 10.000 euros amb la qual encarar el futur amb més tranquil·litat.

Notícies relacionades

Encara que el repartiment de les subvencions segueix beneficiant els grans locals, aquest any ja s’han pogut presentar alguns que fa 10 mesos vivien fora de la llei. Les associacions culturals, que no van veure cap millora amb la modificació de la circular, també han pogut sol·licitar ajudes econòmiques. Segons fonts de l’ajuntament, és qüestió de setmanes trobar la manera de protegir la seva activitat, així que, mentre arriba el dia, l’associació cultural Freedonia ha obtingut 8.300 euros de subvenció.

El Sinestesia, el Trencalós, el Paddock i el Laboratorio són altres locals que han obtingut petites ajudes d’entre 1.000 i 3.000 euros. La intenció de l’Icub és convocar una nova partida de subvencions a començaments del 2017 perquè tots els petits locals que no es van poder presentar a aquesta convocatòria puguin percebre ajudes en la següent.