REUNIÓ DEL PACTE DE CIUTAT PER LES SUPERILLES

Barcelona anuncia cinc superilles a l'Eixample, les Corts, Gràcia i Horta per al 2018

El consistori concretarà la segona quinzena de gener el calendari, el pressupost i els processos participatius

Anuncia millores en la prova pilot oberta al Poblenou, que ha generat protestes veïnals i de l'oposició

icoy35498998 superilla160912203559

icoy35498998 superilla160912203559

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / DAVID GARCÍA MATEU / BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona farà a mitjans del mes de gener vinent els passos necessaris per activar cinc noves superilles a la ciutat que estaran en funcionament el 2018, a més a més d’ampliar la del districte de Sant Martí, ubicada al Poblenou, que ha generat queixes de veïns i dels grups de l’oposició. Segons va relatar el consistori, en la reunió del pacte de ciutat per les superilles celebrada ahir es va anunciar que dues de les cinc estaran situades a l’Eixample, una al barri de Sant Antoni i una altra al de l’Esquerra de l’Eixample: una al Camp d’en Grassot, a Gràcia; una altra a Horta, i la cinquena, a les Corts.

    

A més a més d’ampliar la del Poblenou, l’ajuntament emprendrà en aquest barri durant les pròximes setmanes modificacions concretes que, va dir, neixen de les sessions de treball fetes amb els veïns. Els canvis seran els següents: obertura d’un carril de circulació del carrer de Roc Boronat a velocitat restringida; pacificació completa de Sancho de Ávila entre els carrers de Llacuna i Roc Boronat; urbanització pacificada definitiva del tram del carrer dels Almogàvers entre els de la Llacuna i de Roc Boronat, i unió amb les obres de Pere IV, i, finalment, la instal·lació de bancs i arbres.

    

Aquests són els fruits de la reunió del pacte de ciutat per les superilles que es va celebrar ahir a la tarda, amb la participació del govern i l’oposició, i amb no poc recel entre les parts. Unes hores abans, CiU i ERC havien fet pinya per criticar la gestió que l’equip de l’alcaldessa Ada Colau ha fet de la superilla del Poblenou.

CITA DECISÒRIA

El consistori va anunciar una nova reunió del pacte –serà la tercera– durant la segona quinzena de gener. En aquesta reunió, es concretarà el calendari, el pressupost, la metodologia d’aplicació i el desenvolupament dels processos de participació vinculats amb les noves superilles, que segons el govern municipal es faran buscant el màxim consens amb l’oposició.

  

 El govern municipal ha assegurat que estudiarà en profunditat el text elaborat pels grups de CiU i ERC sobre l’aplicació de les superilles, que es va presentar ahir al matí i que, segons fonts municipals, encaixava amb la mesura de govern sobre superilles presentada el mes de maig passat.

  

 Convergents i republicans es van aliar per criticar les formes del govern de Colau en aquest tema. Els dos grups van dir que aposten per la mesura urbanística, però van considerar que l’exemple del Poblenou demana urgentment una rectificació immediata en la seva aplicació. Una revisió en què s’hauria de comptar amb «una participació ciutadana més abundant i vinculant» i «més transparent», va apuntar Jordi Coronas, regidor d’ERC. En el document que van consensuar figuren diverses demandes: recuperar un concepte de superilla sustentat en l’urbanisme, el medi ambient, la vivenda, les infraestructures i la tecnologia de la informació; buscar el màxim consens ciutadà mitjançant la participació; i disposar d’estudis de simulació d’impacte, entre altres.

OBJECCIONS

Per part de CiU, el regidor Jordi Martí va acusar Colau d’intentar imposar el seu model «parcial i limitador», dins de les «potencialitats» que pot comportar la proposta urbanística. Ell mateix va recordar que el seu partit va ser l’impulsor del pla en l’anterior mandat de l’alcalde Xavier Trias, encara que ara demanava «redefinir» el concepte. «Volem que la gent quan senti la paraula superilla en vulgui una a casa seva, però això ara no està passant», va afegir el republicà Coronas.

  

Notícies relacionades

 CiU i ERC van dir que temen que la resta de superilles s’implantin de forma mimètica a la que afecta la confluència dels carrers de Badajoz, Pallars, Llacuna i Tànger. Una por a la qual tampoc van respondre amb mesures concretes per aplicar sobre el terreny, ja que cada partit té les 

seves pròpies idees sobre el tema: CiU aposta per desmantellar-la i ERC hi introduiria alguns canvis. De totes maneres, van estendre la mà a aquells partits de l’oposició que es vulguin sumar al front i no van descartar portar les seves demandes al ple.