Els venedors de llibres aconsegueixen tornar al perímetre del nou mercat de Sant Antoni

L'ajuntament accedeix finalment a ressituar totes les parades al llarg de l'anell, sota de marquesines

Els venedors exteriors de roba s'ubicaran al carrer de Tamarit, que tindrà una plataforma única, com Borrell

icoy36160227 mercat sant antoni161104155737

icoy36160227 mercat sant antoni161104155737 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Si no es torça res, en el termini just d’un any es reobrirà el mercat de Sant Antoni convertit en un equipament del segle XXI però amb tot el caràcter històric que el defineix. I la seva personalitat es reafirmarà finalment amb la continuïtat del mercat dominical de llibres, tebeos i cromos al perímetre del recinte. Mercats de Barcelona acaba d’arribar a un acord amb els més de 90 llibreters que durant les obres s’han mudat al tram superior d’Urgell i que persegueixen l’objectiu de créixer a l’empara de la remodelació.

Han hagut de passar set anys i encarar-se la fase final de la intervenció per posar d’acord l’ajuntament i els venedors de llibres. Inicialment es va pensar a mantenir la seva ubicació original, però la reforma del mercat ha implicat recuperar l’estructura de creu i guanyar diverses places, a més a més de veure’s alterada l’obra per les troballes arqueològiques que han demorat els treballs. Amb aquests canvis, l’ajuntament va ser partidari d’altres ubicacions, sobre les quals no hi ha hagut acord.

Els dos últims anys s’ha parlat de mantenir el mercat dominical de llibres de vell a la seva actual ubicació d’Urgell, sota l’enorme marquesina construïda per a l’ocasió. Però el procés participatiu de diversos mesos que va culminar el setembre passat no donava cap opció. Els veïns volen desempallegar-se d’una vegada de l’estructura metàl·lica que els pren el sol i les vistes.

PARTICIPACIÓ

Tampoc ha funcionat la idea de situar els llibres al lloc que ara ocupen les carpes provisionals del mercat a la ronda de Sant Antoni, aprofitant que en aquests anys se n’ha consolidat l’ús sense trànsit, perquè l’ajuntament no té clar el futur d’aquest tram de la via i com reurbanitzar-lo.

El mateix procés participatiu va servir per deixar clar que els llibreters no acceptaven cap més sortida que tornar al seu lloc d’origen. I amb aquesta premissa, el consistori els va fer finalment una proposta dijous a la nit, segons la qual les parades envoltaran cada diumenge l’exterior del renovat mercat. Només que ara no tindran al darrere els murs del recinte, sinó les places que han quedat alliberades.

Fonts municipals expliquen a aquest diari que als trams de Borrell, Tamarit i Manso es crearan marquesines fixes d’entre 9 i 10 metres d’ample per 80 de llarg per acollir les parades dominicals, disposades en dues files i amb un passadís central de tres metres d’ample. En canvi, a Urgell la marquesina haurà de ser de posar i treure. A les zones fixes serà una estructura lleugera i poc alta, per no interferir en la imatge exterior del mercat –les obres del qual rondaran els 60 milions d’inversió– ni tapar-ne les entrades, ja que alguns diumenges a l’any tot el comerç pot obrir.

L’ajuntament destaca que fruit de les troballes arqueològiques, l’espai amb escalinata generat entre el baluard i la contraescarpa, de Manso a Urgell, es podria optimitzar amb alguna part temàtica del mercat dominical, com els jocs, deixant els llibres en el perímetre.

Els tècnics, de moment, treballaran a contra rellotge per dissenyar amb detall les ubicacions i marquesines. Pas imprescindible perquè els venedors acceptin tot el projecte. Tot i això, el seu president, Joan Mateu, ha confirmat a aquest diari que estan satisfets amb la ubicació, a falta de polir serrells.

En especial el que afecta la capacitat total dels punts de venda. Ni la crisi ni la reubicació han minvat el mercat de llibres, que ha aconseguit créixer en vendes i ara exhibeix pulmó. «Per tenir futur i ser competitius hem de ser un mercat gran, créixer», defensa Mateu, que recorda que els operadors atresoren 4,5 milions d’exemplars. Una trinxera cultural que no es pot menysprear.

AMPLIACIÓ

Notícies relacionades

Per això, defensen l’entrada de nous llibreters i veuen que l’actual proposta municipal es queda curta per a això. Resta per negociar com guanyar uns 25 metres lineals, detalla el representant dels llibreters. I exigeixen més detalls sobre la funcionalitat de la marquesina no fixa d’Urgell, perquè sigui viable.

També ha quedat clar que ja no coincidiran els diumenges de comerç obert amb els venedors de roba de fora del recinte, que s’ubicaran a Tamarit. Aquesta via es pacificarà, igual que Borrell, i per la seva amplitud aglutinarà els comerços tèxtils. La convivència de totes les cares del mercat, dels llibres al tèxtil interior i exterior, el producte fresc i la restauració, està tancada, assegura l’ajuntament.