"No te'n pots anar de casa tranquil"

Els veïns de Trinitat Vella temen absentar-se de la seva vivenda uns dies per por que sigui ocupada

dgmateu35873118 barcelona  barcelon s   11 10 2016   sociedad     reportaje 161024150949

dgmateu35873118 barcelona barcelon s 11 10 2016 sociedad reportaje 161024150949 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
DAVID GARCÍA MATEU / BARCELONA

«Al barri es comenta el problema, però la veritat és que un es cansa de parlar i veure que la justícia no actua com hauria d’actuar», denuncia José Ruiz, veí del carrer de la Foradada. Ruiz conviu des de fa quatre anys amb un pis ocupat a la seva escala. «Abans hi vivia una família, fins que el banc li va embargar el pis. La vivenda va quedar buida i un determinat dia això va començar a ser una desfilada de personatges que a vegades la policia s’emporta emmanillats, però que al cap de dos dies tornen», explica.

La rotació d’ocupes és constant. Ruiz no sap concretar quantes persones i famílies hi han entrat a viure en els últims mesos. «És incomprensible com es poden consentir aquestes situacions», lamenta. El seu testimoni és pràcticament idèntic al de la resta de veïns que conviuen diàriament amb ocupes incívics: «No es preocupen per res, perquè a ells això no els ha costat cap esforç... Els és igual deixar l’escala d’una forma o una altra, trencar la porta o pujar al pis pel balcó. És una situació bastant desagradable i massa llarga en el temps», explica amb resignació.

Tothom coneix desenes d’històries similars al barri. Dionisio i Isabel Sánchez són pare i filla amb un pis de propietat i ara (també) ocupat. «L’altre dia [l’ocupa] em va trucar per telèfon per dir-me que havia entrat i em demanava que l’hi llogués», explica Dionisio. «Li vaig dir que ni parlar-ne, perquè sé que mai em pagarà». De fet, ja havia llogat abans el seu pis a una noia que no li pagava les quotes. Però al cap de pocs dies que la inquilina en procés de desnonament deixés les claus al jutjat, van canviar el pany. «Ara volem esperar a veure què podem fer, no em vull ficar en un altre judici interminable», reflexiona Isabel.

Alguns se’n volen anar de casa, però els resulta molt complicat perquè les seves vivendes tenen poc valor al mercat immobiliari, admeten els mateixos veïns. «Et pots imaginar la por que tens quan te’n vas de vacances; marxes 15 dies i te’ls passes tots pendent del telèfon. No te’n pots anar de casa tranquil», lamenta Ruiz.

TOPAR-SE AMB ELS INTRUSOS

Notícies relacionades

Des de l’Associació de Veïns de la Trinitat Vella, la presidenta Manoli Martínez assegura que alguns veïns «s’han topat amb les persones que intentaven ensorrar la porta del seu pis». «Te’n vas de vacances i te’n vas amb por, perquè no saps si al tornar estarà ocupat o no; el problema s’està desbordant perquè ningú fa res», denuncia.

En el fet que hi ha pisos controlats per bandes hi coincideixen tots els veïns. I els Mossos han fet alguna detenció. Sobre els seus orígens hi ha disparitat d’opinions. Però tots, des de l’anonimat, coincideixen en un tret comú: «Són bastant perillosos i la policia diu que no ens fiquem amb ells».