FESTA ATLÈTICA ALS CARRERS

Multitudinària posada de llarg de la Cursa de Bombers de Barcelona

Els atletes Ilias Fifa i Marta Galimany vencen la prova de 10 quilòmetres, que ha comptat amb més de 14.000 inscrits

bombers / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

Que Barcelona celebri anualment més de 60 carreres populars pels seus carrers ja és una bona mostra de la febre pel 'running' que impera a la capital catalana. En aquest context, i enmig d'un període de reflexió per part de l'ajuntament de reduir les proves atlètiques per l'impacte que produeixen tant en la ciutadania com en els serveis públics, n'hi ha que són clarament intocables, com la Cursa de Bombers, que aquest diumenge ha tornat a la seva essència fent sortir al carrer milers de ciutadans per animar els corredors i recuperant el seu recorregut, un bucle de 10 quilòmetres amb sortida i arribada a Marquès de l’Argentera, davant l'estació de França, a més de donar protagonisme a qui el té: els apagafocs de la capital catalana, sens dubte, els més aplaudits durant el recorregut.

La xifra d'inscrits ha superat els 14.000 (més d'un 35% dones), una afluència bastant més baixa que en altres edicions, quan arribava als 20.000, però més que satisfactòria per als organitzadors en la mesura que en aquesta ocasió el període d'inscripció no es va obrir fins al 30 de juliol a causa d'un canvi de model, en què l'Ajuntament de Barcelona ha reprès l'organització  d'una prova (fins ara en mans d'una firma esportiva) que ara està patrocinada per EL PERIÓDICO i Sport, a més de l'empresa Gaes.

En matèria esportiva, la carrera, sota l'eslògan 'L’esperit mai no s’apaga', se l'han emportat, en l'apartat masculí, l'olímpic Ilias Fifa (FC Barcelona), campió d'Europa de 5.000 metres; el veterà Carles Castillejo (Adidas), olímpic en marató, campió d'Espanya i vencedor aquest any dels 10 quilòmetres de la Cursa de la Mercè, i Marc Alcalá, campió d'Europa sub-23 i d'Espanya absolut de 1.500. En la categoria femenina, en què ha participat la nedadora i quatre vegades medallista olímpica Mireia Belmonte, juntament amb altres nedadors que s'entrenen habitualment al CAR de Sant Cugat, el primer lloc del podi ha sigut per a Marta Galimany, campiona de Catalunya en 5.000, seguida molt de prop per Judit Pla, campiona d'Espanya en 5.000, i amb la triatleta Sara Löehr en tercera posició.

POCA PUJADA

Notícies relacionades

En la seva majoria d'edat, la prova ha recuperat tots els trets que la van portar a ser la carrera de 10 quilòmetres més popular de Catalunya, un recorregut ràpid amb poca pujada, gran part de pla i una important baixada (Via Laietana) que la converteixen en una prova ideal per millorar marca en els 10 quilòmetres. Ha transcorregut per alguns dels principals carrers de la ciutat, com l'avinguda del Paral·lel, Floridablanca, Urgell, Gran Via, Ausiàs Marc, el passeig de Sant Joan i la ronda de Sant Pere, on s'ha reunit un nombrós públic per animar els corredors, especialment els prop de 400 bombers (de l'Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat i d'Andorra) que han sortit 10 minuts abans de la carrera, a les 9.20 hores, vestits amb l'uniforme reglamentari d'intervenció, o sigui, també amb les bombones o el casc, un equip que pot arribar a pesar fins a 24 quilos.

En l'apartat dels contres, per a molts ciutadans, i com tants diumenges, els problemes de mobilitat que ha comportat la celebració d'aquesta multitudinària prova. Des de dissabte i fins avui diumenge a les 15.00 hi ha hagut restriccions per aparcar en bona bona part de les vies del circuit, que han obligat a desviar 35 línies d'autobús, cosa que ha tornat a agafar desprevinguts molts ciutadans que esperaven a les parades aliens als canvis de recorreguts. Aquests greuges, sumats al desplegament extra de serveis municipals a què obliguen les carreres populars, han portat l'Ajuntament de Barcelona ha plantejar una racionalització de les seves celebracions. El comissionat d'Esports del consistori, David Escudé, ha explicat a aquest diari poc abans de córrer la Cursa de Bombers que l'ajuntament treballa en la línia de rebaixar la xifra de proves que se celebren a la capital catalana.