Trias, recuperat de la seva afecció cardíaca, participa en el ple de Colom

La reunió del consell plenari de Barcelona aborda la demanda de la retirada de l'estàtua erigida en homenatge al descobridor

Els regidors donaran llum verda al canvi de nom del saló de la Reina Regent, d'ara endavant denominat Carles Pi i Sunyer

  / JULIO CARBÓ

 
 

/

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

El ple municipal que l'Ajuntament de Barcelona celebra aquest divendres estarà marcat per la memòria històrica i per la reaparicio del líder del grup municipal de CiU i exalcalde, Xavier Trias, després de la seva recent operació de cor. Dos punts relacionats amb aquest aspecte destaquen en l'ordre del dia: la petició de la CUP que es retiri l'estàtua erigida en homenatge a Cristòfor Colom i el canvi de nom del saló de plens, de saló de la Reina Regent (per la reina Maria Cristina) a saló de Carles Pi i Sunyer, que va ser alcalde de Barcelona durant la República.

El canvi del nom del saló només està pendent de la seva aprovació final en el ple. En canvi, el cas de l'estàtua de Colom serà objecte de debat però no prosperarà: només la CUP el recolza, si bé ERC s'ha mostrat disposada a una transacció per revisar la simbologia de la base però sense retirar el monument.

Trias torna a l'activitat després de patir una angina de pit

Trias ha pres la paraula a l'inici del ple per agrair l'interès mostrat pel seu estat i de forma especial, ha mostrat el seu reconeixement a l'Hospital de la Vall d’Hebron, on va ser atès. 

LA CUP, OBERTA A TRANSACCIONS

El debat s'ampliarà a l'estàtua aixecada en record d'Antonio López, el marquès de Comillas, al final de la Via Laietana, rebutjada pel passat negrer de l'homenatjat, que la CUP també demana retirar. En aquest cas, es tracta d'una iniciativa que altres partits recolzen. Els anticapitalistes, que s'han mostrat oberts a transaccionar la seva iniciativa, també sol·liciten que es retirin les banderes espanyoles i els símbols monàrquics dels edificis municipals.

AGRAÏMENTS DE TRIAS

Una de les novetats del ple ha sigut la participació de  Xavier Trias, que va rebre l'alta fa pocs dies després de sotmetre's a una intervenció quirúrgica el cap de setmana passat a causa d'una angina de pit. A l'arribar a l'ajuntament, l'alcaldessa Ada Colau l'ha saludat i l'ha felicitat per la seva recuperació.

Notícies relacionades

Abans de l'inici de la sessió, Trias ha pres la paraula per agrair el suport que ha rebut aquests dies “del món polític”. El líder convergent ha tingut un especial record per al personal de l'Hospital de al Vall d’Hebron, on va ser intervingut, i ha destacat la seva qualitat.

 "A veure si d'una vegada tothom entén que tenim els millors hospitals del món”, ha dit l'exalcalde, que ha agraït l'“atenció” d'Ada Colau, dels grups municipals, del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la del Congrés, Ana Pastor, i del rei Felip VI.