FESTA POPULAR

L'olímpic Carles Castillejo i Laia Andreu guanyen la Cursa de la Mercè 2016

Una acolorida marea de més de 12.000 corredors ha inundat els carrers de Barcelona

cortadellas-cursa / JOAN CORTADELLAS

cortadellas-cursa
Barcelona viu la 38a edició de la Cursa de la Mercè

/

1
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

L'olímpic Carles Castillejo, vigent campió d'Espanya de marató i amb una millor marca en la distància de 28.09, ha reaparegut aquest diumenge després de Rio i ha guanyat la Cursa de la Mercè. La rèplica en femení l'ha donat la corredora Laia Andreu. La 38a edició de la carrera barcelonina ha arrencat puntual a les 9.30 hores, quan han començat la prova uns 12.000 corredors en un circuit urbà de 10 quilòmetres amb sortida i arribada a l'avinguda de Maria Cristina.

El gran ambient, no obstant, ha començat bastant abans. Poc abans de les 8.30 hores la imatge al costat de la plaça d'Espanya ja era la d'una gran prova urbana digna de l'obertura d'unes festes patronals. Alguns ja feien estiraments, la majoria no parava de córrer, alguns no deixaven de badallar (potser vestigis d'una mala, o bona, nit), i altres, més relaxats, intentaven mantenir una conversa amb els seus acompanyants (molts grups d'amics), però la música a tota pastilla a diversos punts de l'avinguda complicava la cosa enormement. I tots, o pràcticament tots, amb ganes de participar en la marea de colors que ha inundat de calçat esportiu l'asfalt de carrers cèntrics de Barcelona, cosa que, per una altra banda, ha despistat principalment els usuaris de bus, que han vist anul·lades parades o desviades rutes. Ni més ni menys que 36 línies pateixen alteracions fins a les 15.00 hores.

Notícies relacionades

Els primers a sortir han sigut els que més animaven els minuts previs a l'inici, agrupats en el col·lectiu Egoisme en positiu, una entitat que integra a través del 'running' persones discapacitades en el món de l'esport. Aquest nodrit grup de persones en cadira de rodes, juntament amb amics i entrenadors, han sortit quatre minuts abans que el gruix de la carrera. Els han seguit, després del tret de sortida (literal, hi ha tradicions que no evolucionen) per part de David Escudé, comissionat d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, un primer grup, el més ben posicionat per marca, i així, cada tres minuts, diverses tandes per no dificultar les carreres.

Com és habitual en aquestes proves populars, s'ha vist desfilar corredors amb gossos, patinets (en el cas dels nens) i bastantes cadiretes amb nens, moltes ja adaptades per a aquestes curses. I com és habitual des de fa uns anys, la presència femenina es manté estable, tres de cada 10 participants eren corredores, amb una mitjana d'edat per a ells i elles de gairebé 40 anys.