UNA HISTÒRIA DE L'EIXAMPLE... El Cotton House

La casa del cotó

L'ara hotel de luxe va néixer com a vivenda i després va acollir un gremi tèxtil Marriot explota la mansió des de l'any passat

La biblioteca del Cotton House Hotel, de Gran Via, 670.

La biblioteca del Cotton House Hotel, de Gran Via, 670. / COTTON HOUSE HOTEL

1
Es llegeix en minuts
IGNACIO PADILLA
BARCELONA

La mansió de la família Boada posseeix una història de 140 anys lligada a la flor del cotó. Ha tingut diferents habitants des que es va construir el 1876 a la Gran Via de les Corts Catalanes, 670, però tots ells han conservat la seva essència cotonera. Ara és el luxós Cotton House

L'edifici va néixer en ple auge de la indústria tèxtil. Miquel Boada, membre d'una família de l'alta burgesia catalana que comerciava amb cotó, va contractar Elies Rogent, arquitecte de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona.

Rogent li va entregar un emblemàtic edifici d'estil neoclàssic, tot un testimoni de com vivia la burgesia catalana en aquella època. Els sostres de la planta baixa i la mida de les portes encara conserven les seves mides originals, dissenyades per permetre l'ingrés de carruatges a cavall fins a una imponent escalinata de marbre.

El 1975, l'Associació Industrial Tèxtil del Procés Cotoner (AITPA) va comprar l'immoble amb la idea de crear una autèntica casa del cotó que albergués el màxim nombre possible d'organismes cotoners. AITPA va contractar l'arquitecte Nicolau Maria Rubió per remodelar l'edifici. «Ell creia que havia de conservar-se l'estil vuitcentista per recordar l'època en què va néixer la industrial tèxtil moderna», recorda José María Botet, secretari general de l'associació cotonera.

Escala penjada

Notícies relacionades

Aquesta decisió va salvar el palauet dels Boada de ser enderrocat. En canvi, Rubió el va ampliar amb tres plantes superiors i va construir una escala cargol que està penjada al sostre -sense estar recolzada a terra- que connecta les plantes noves amb les inferiors.

El 2014 AITPA va decidir llogar l'edifici per motius econòmics. Des del 2015 l'explota la cadena Marriot com a hotel de luxe. La identitat cotonera encara es manté fins i tot en els més mínims detalls, començant pel nom: Cotton House Hotel. «Cada habitació està decorada amb una flor de cotó i el hall està perfumat amb essència de flor de cotó», detalla el conserge, Alfredo Martínez.