LA GESTIÓ DEL TURISME A BARCELONA

Colau ordena tancar més de vuit pisos turístics il·legals al dia

En el primer mes del pla de xoc s'ha exigit el tancament a 256 allotjaments que operen sense llicència

Queden resoltes, encara que pendents de cobrament, les sancions de 60.000 euros a Airbnb i Homeaway, que segueixen sense col·laborar

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Ada Colau ordena el tancament de més de vuit pisos turístics il·legals al dia en el poc temps que acumula de recorregut el seu pla de xoc contra aquesta activitat. O, el que és el mateix, 256 en un mes. Així ho ha anunciat el consistori aquest dimecres en la roda de premsa de balanç del primer mes de la iniciativa. "Les noves eines ens han permès guanyar eficiència en la detecció de pisos sense llicència i en la inspecció d'aquesta activitat", ha assegurat la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. 

La regidora ha explicat que la nova figura dels visualitzadors ha detectat en un mes 234 pisos que rebran en els pròxims dies l'ordre de tancament i una sanció de 30.000 euros, mentre que la feina dels inspectors -que el pla ha reforçat amb vuit persones, i s'ha arribat als 20- ha permès tramitar 22 ordres més de tancament.

A més, l'equip de 20 visualitzadors actiu des de l'1 de juliol -que ha detectat 10 vegades més pisos il·legals que per la via d'inspecció en aquell mes- ha localitzat 126 pisos legals que no publiquen la llicència, i per tant seran sancionats amb 3.000 euros. Actualment hi ha en tràmit 1.015 ordres de tancament i 682 expedients sancionadors per les actuacions prèvies al pla de xoc -el 2014 es van emetre 242 ordres; el 2015, 533, i aquest any, 112 fins al juliol-, 61 pisos han deixat d'operar i s'han resolt 31 sancions de 30.000 euros.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, també ha explicat que la web que l'ajuntament va habilitar perquè els ciutadans i els turistes puguin alertar de pisos turístics il·legals ha rebut 375 avisos que, sumats als registrats pel servei de recepció d'incidències, arriben a 406 adreces que actualment s'estan investigant i passen a la via d'inspecció. El procés és lent.

ASSIGNATURES PENDENTS

Notícies relacionades

Una de les grans assignatures pendents segueix sent la col·laboració de les plataformes digitals que lloguen pisos il·legals, que segueixen sense fer cas de les amenaces del consistori. Les dues principals plataformes, Airbnb i Homeaway, ja han sigut multades amb 60.000 euros. "La pròxima multa serà de 600.000 euros, el màxim que ens permet la llei", ha destacat Pin.

També en el capítol dels fracassos, pel que fa al pla pilot impulsat fa un any perquè propietaris de pisos il·legals els oferissin per a lloguer social condonant-los el 80% de la multa, Pin ha admès que ningú s'ha acollit a la mesura. "No els sortia a compte. Preferien pagar la sanció, cosa que demostra que no és veritat l'argument que donen les plataformes que la majoria de gent lloga el seu pis a turistes per arribar a final de mes. Es tracta de propietaris que tenen diversos pisos per fer negoci, un negoci que destrossa els barris", ha dit Pin, que ha afegit que, després d'arribar a aquesta conclusió, han augmentat les multes de 15.000 a 30.000 euros.