El 'top manta' torna a les nits al Port Vell de Barcelona

Els venedors ambulants reconquisten a la carrera la passarel·la del Maremàgnum cada vespre

Manters al Port Vell / ELISENDA PONS / VÍDEO: GUILLEM SÁNCHEZ

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Un manter s'acosta al capvespre a la passarel·la del Maremàgnum de Barcelona. Surt a trobar-lo una moto de la Policia Portuària. “Encara no són dos quarts de deu”, li recorda l'agent. Al venedor se li escapa un somriure murri. “I, per favor, no correu aquesta vegada, aneu molt carregats i us fareu mal o en fareu a algun turista”, li demana el policia. L'emigrant senegalès assenteix. Just abans de marxar veu una cosa que l'indigna i assenyala amb el dit: és un home d'origen asiàtic que està travessant la passarel·la arrossegant una maleta de rodes. “¡Aquest! ¡Aquest! ¿Què passa amb aquest?”. L'agent el tranquil·litza: “Aquest no és un manter, només és un turista”.

Són les 21.25 hores. El dispositiu policial que blinda el Port Vell de Barcelona i impedeix l'establiment de la venda il·legal està a punt de desactivar-se. Comença a les nou del matí i, dotze hores i mitja després, les furgonetes d'antiavalots dels Mossos d’Esquadra marxen. Els agents de la Policia Portuària, sense el suport de les unitats d'ordre públic dels Mossos, no poden contenir la tromba de venedors i ni tan sols ho intenten. Quan se'n van els Mossos, se'n van tots els altres agents. S'aixeca la veda i el Port Vell torna a consentir la venda ambulant il·legal.

PRENDRE POSICIONS 

Una hora abans del final de la protecció policial, a partir de les vuit del vespre, diversos grups de manters treuen el cap per la parada de metro de la Barceloneta -a la plaça de Pau Vila-, carregats amb sacs o arrossegant maletes de rodes, i es dirigeixen al Maremàgnum a través del passeig de Colom. Poc després de les nou del vespre, la cua que formen a prop del moll de Drassanes supera el centenar de venedors. Esperen, amb el sac als peus, que es desfaci el cordó policial. Com cada dia, això passa a les 21.30 hores

La retirada policial allibera una estampida de venedors que lluiten per un tros de moll, tal com han captat les càmeres d'EL PERIÓDICO. Les dues zones més desitjades del Port Vell són la cantonada del Museu d’Història, ben il·luminada i plena de terrasses de restaurants, i, sobretot, la passarel·la del Maremàgnum, zona de pas que connecta el port amb l'espai comercial. Hi ha discussions entre ells i algunes acaben entre crits i empentes. Alguns turistes contemplen atònits la tensió entre els venedors, a altres els resulta graciós.

En realitat té poca gràcia, dóna una mesura de la desesperació que viuen els venedors. També de la paradoxa que comporta aquest intercanvi de 'propietaris' al Port Vell. Durant el dia, hi regna l'ordre policial i el compliment de la llei. A partir de les 21.30 hores, la venda il·legal de material falsificat s'apodera del terreny. Poc importa que per la megafonia ressoni un missatge, també en francès i anglès, que adverteix els turistes que comprar aquests productes és il·legal i poden ser sancionats.

A les 21.35, la passarel·la ja està entapissada de llençols que exposen bosses de Prada, samarretes del Barça, vambes Nike, bijuteria, pals de ‘selfie’, castanyoles, barrets, peluixos robotitzats o ventalls. Tot falsificat. Fins i tot hi ha una dona que trena els cabells. No tots són homes procedents del Senegal, també hi ha pakistanesosindisxinesos i alguns de trets caucàsics que semblen de l'est d'Europa.

EL PARADÍS DEL 'TOP MANTA'

El Port Vell és un espai que administrativament depèn de l'Autoritat Portuària, no de l'Ajuntament de Barcelona. Fa més d'un any va córrer entre els venedors la veu que aquesta delimitació competencial deixava la protecció d'un espai tan freqüentat pels turistes en mans dels pocs efectius amb què compta la Policia Portuària.

Es va produir un 'efecte crida' i van arribar venedors d'altres punts del litoral català cada matí en tren, el paradís del 'top manta'. Per a desesperació de l'Associació d’Artesans de Palau de Mar, integrada pels venedors legals -que són els que paguen taxesimpostos i les tarifes d'autònoms-, que clamava per una intervenció policial que no es va produir fins al mes de novembre del 2015, quan els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) van acordar actuar per resoldre el problema.

Notícies relacionades

Amb el pas de les setmanes, altres urgències, com el nivell d'alerta antiterrorista, va provocar que la Conselleria d’Interior retirés aquests efectius del Port Vell. Els manters van anar tornant. Poc abans del mes de juny, tornaven a comptar-se per centenars, gairebé mil. Es va reactivar el dispositiu al juny. Des d'aleshores, els Mossos destinen 40 homes armats amb subfusell per dissuadir els manters.

La mesura va tranquil·litzar els artesans, que es manifestaven cada dimecres davant l'ajuntament per exigir que actués, però no ha agradat tant al Sindicat de Mossos d’Esquadra, que assegura que es tracta d'un “malbaratament d'efectius” que haurien d'usar-se per a tasques més prioritàries que la de mantenir a ratlla els manters durant el dia. Perquè durant la nit, quan es trenca l'embruix policial, ningú els deté.