ASSIGNATURA PENDENT A BARCELONA

Les casernes de Sant Andreu, encallades 10 anys després

La majoria dels equipaments projectats continuen als llimbs tot i l'acord que Colau va qualificar d'"històric"

Només s'han acabat quatre dels dotze equipaments previstos i no s'han començat els 1.000 pisos protegits pendents

hlopez34264711 barcelona 13 06 2016 solares vacios donde hubieron los antig160706103800 / ALBERT BERTRAN

hlopez34264711 barcelona 13 06 2016 solares vacios donde hubieron los antig160706103800
hlopez34264699 barcelona 13 06 2016 solares vacios donde hubieron los antig160706103748

/

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La festa d’aniversari ja és una tradició per a les associacions de veïns de la zona, que prefereixen prendre-s’ho amb alegria, tot i que sense enterrar les destrals. Aquest any, a més, és especial. Es compleixen 10 anys. Una dècada de l’aprovació definitiva d’un planejament urbanístic que havia de convertir les velles casernes de Sant Andreu en una gran reserva d’equipaments i zones verdes. Una operació que havia de culminar en quatre anys (és a dir, ara en fa sis) i que no obstant continua estant molt verda. «Només s’han acabat 4 dels 12 equipaments previstos. Considerem una vergonya que ni tan sols s’hagin començat a construir els 1.000 pisos protegits pendents», apunta Santi Serra, president de l’Associació de Veïns de Sant Andreu.

En una època en què, si d’alguna cosa hi ha superàvit, és de dies històrics, les paraules de l’alcaldessa barcelonina, Ada Colau, el desembre de l’any passat, després de l’acord firmat amb el Consorci de la Zona Franca –va qualificar la firma d’històrica–, no desactiven la mobilització de l’associació de veïns. 

El consorci és propietari d’una part important de les immensa parcel·la, i l’acord havia de permetre la reactivació de les obres, però, set mesos després, i sense canvis significatius perceptibles, els veïns, que tampoc han rebut amb bons ulls el canvi de regidoria, prossegueixen amb les seves reivindicacions. L’acord de Barcelona en Comú amb el PSC ha suposat que el districte de Sant Andreu, fins ara comandat per la regidora ecosocialista Laia Ortiz, passi a mans de la socialista Carmen Andrés. «Sembla que ara, una altra vegada, ho hagin d’estudiar tot a partir de zero, mentre que els equipaments previstos ja estan més que estudiats, parlats i pactats amb un ajuntament que, per cert, també era socialista», critica Serra.

PLA D’EQUIPAMENTS / Carmen Andrés explica que afronta amb ganes i molts plans la nova etapa. Assegura que la transformació de les casernes és una de les seves prioritats, però que és necessari planificar-la bé. «He demanat un pla d’equipaments de tot el districte per saber què hi ha i què no hi ha, i veure si les necessitats actuals són les mateixes que les de fa 10 anys», assegura la regidora socialista, que recorda que tot el procés va vinculat a l’aprovació del Pla d’Inversió Municipal (PIM). 

El que sí que està a punt de començar, defensa la regidora Andrés, és la construcció dels 170 pisos impulsats per Regesa. La resta d’equipaments pendents: més pisos socials, una guarderia, una residència per a persones grans, un alberg juvenil, un poliesportiu... estan pendents de l’aprovació del PIM, recorda la regidora, que també subratlla la importància del pacte «històric» amb el Consorci de la Zona Franca firmat el mes de desembre passat, que permet, com a mínim, recuperar terrenys per, quan s’aprovi el PIM, poder començar a construir.

CESSIÓ TEMPORAL / Una de les reivindicacions del veïnat és l’expulsió dels terrenys de l’Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona. El mes de març passat, la llavors regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, va iniciar els tràmits per sol·licitar que s’anul·li la cessió temporal d’una parcel·la de les velles casernes al polèmic col·lectiu, però, de moment, continuen al mateix lloc.

    

Notícies relacionades

RESCINDIR EL CONTRACTE / «La nostra voluntat és que es rescindeixi aquest contracte», apunta ara Carmen Andrés, que afegeix que voldria un «ús més social» per a tot aquest espai. Precisament, els terrenys que actualment ocupa la germandat de legionaris són dels que encara no tenen un futur definitiu assignat, cosa que, segons l’opinió de l’actual regidora, dificulta justificar l’expulsió del col·lectiu.

«El que tenim clar és que no volem més cessions temporals dels solars. Ni, naturalment, als legionaris, ni a cap altre col·lectiu privat. Han de començar de seguida les obres per als usos definitius de l’espai, un espai que ha de ser per a tot el barri», conclou Serra, que recorda també altres ferides obertes al districte, com l’encallada Sagrera o la inaccessible i vella estació de Rodalies de Sant Andreu Comtal, per la qual també fa molts anys que lluiten.