UNA ENTITAT DE SANT ANDREU

Una família sobre rodes

El Club Patí Congrés, el més antic de la ciutat dedicat al patinatge, té una vintena d'equips. L'associació es va traslladar a la Sagrera fa 25 anys per una expropiació

Orgullosos 8 Pares i patinadors, a la carpa de l’Escola Pegaso.

Orgullosos 8 Pares i patinadors, a la carpa de l’Escola Pegaso. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

«1, 2, 3… ¡Congrés!». Amb aquest crit de guerra surten a la pista els patinadors del Club Patí (CP) Congrés, una entitat esportiva que aplega uns 300 esportistes entre les seccions de patinatge artístic i hoquei sobre patins. El club va començar a rodar a les conegudes com a Pistes Vèlia, inaugurades el 1959 i convertides fa sis anys en jardins públics. «L'entitat neix de la mà de l'Església, que va cedir uns terrenys a les conegudes com a Vivendes del Congrés Eucarístic per a la pràctica esportiva. Els socis van comprar els terrenys als anys 80, però uns anys després l'Ajuntament va expropiar l'espai i va oferir a canvi la gestió d'un futur poliesportiu», recorda Cristina Clota, presidenta de l'entitat, la més antiga de Barcelona dedicada exclusivament al patinatge.

Mentre no arriba aquest gran equipament esportiu, projectat finalment al carrer de Camp del Ferro, al barri de La Sagrera, el CP Congrés s'instal·la al pati de l'Escola Pegaso (Dublín, 5). «El club va firmar un conveni d'ús de les instal·lacions del col·legi per un màxim de 25 anys, fins al 2017», recorda Clota, molt agraïda a l'escola que els ha acollit. «La construcció del poliesportiu començarà l'abril que ve -continua la presidenta- i podria estar acabat a finals del 2018».

Les dues pistes del col·legi són petites per a tots els patinadors del CP Congrés. «Tenim 19 equips i la temporada que ve en tindrem 23. És un esport en creixement», explica Ángel Martínez, vicepresident del club.

Una altra novetat per a la temporada 2016-2017 està relacionada amb l'equipació. I és que el CP Congrés estrenarà unes samarretes amb el missatge La Sagrera es Mou, fruit d'un conveni de col·laboració amb l'entitat solidària que porta el mateix nom. El club es compromet a realitzar accions -com ara recollides d'aliments i l'organització de partits benèfics- per ajudar els veïns més necessitats.

Al club hi ha jugadors entre els 3 anys, en l'escola d'iniciació, i els 50, que juguen en l'equip sènior. «Alguns jugadors són fills d'exjugadors. Però la majoria descobreixen aquest esport en les activitats extraescolars o gràcies al boca-orella», explica Martínez, pare d'un jugador de 16 anys que des que en tenia quatre defensa els colors negre i groc del CP Congrés. «M'agrada l'ambient que es respira en els partits. Els pares saben que el seu fill difícilment viurà de l'hoquei i relativitzen les victòries i les derrotes, cosa que no passa en altres esports majoritaris», subratlla Martínez.

«Per a tota la vida»

Notícies relacionades

Guillem Suárez, de 8 anys, va descobrir l'esport dels esticsara en fa quatre. «Primer volia fer futbol, però vaig provar l'hoquei al col·legi i em va agradar molt. Gràcies a mi s'hi van apuntar altres companys de classe», explica el jove jugador.

Les amistats forjades en entrenaments i competicions són «per a tota la vida», expliquen Lucía Rodríguez i Núria Domingo, d'11 i 13 anys. Elles es van conèixer al CP Congrés i, malgrat la seva curta edat, no descarten retirar-se al club. «En el patinatge artístic també sentim els colors», subratlla, convençuda, Domingo.