EIXAMPLE

El gran do de pit escolar

Uns 43.000 estudiants participen a la Cantània, que s'acaba dilluns, dia 6, a l'Auditori

2
Es llegeix en minuts
MARTA ALCÁZAR / BARCELONA

Nervis a flor de pell. Els primers acords envaeixen la imponent sala Pau Casals de l'Auditori (Lepant, 150) i centenars de veus entonen tímidament la primera cançó. Els acompanyen vuit músics i dos solistes amb els quals en pocs segons guanyen seguretat. És el concert final de la Cantània, una cantata escolar multitudinària que s'ha convertit en tota una institució a l'Auditori i que milers d'escolars catalans han estat preparant durant tot el curs escolar.

Amb aquesta, ja són 27 les edicions que suma el projecte. Un gran cor de fins a 800 nens i nenes d'entre tercer i cinquè curs de primària canten en cada edició. Babacua: les desventures de Mimí és la cantata d'aquest any, la història d'una noia que busca el seu amor composta especialment per a l'ocasió pel contratenor Jordi Domènech amb lletra de Pere Riera.

Juntament amb l'Auditori, la Cantània es representa en altres localitats catalanes, com Granollers o Mataró, i 43.000 escolars la cantaran aquest 2016. La composició s'ha exportat també a diverses ciutats espanyoles i europees.

EL TREBALL DE TOT UN CURS / Mar Alonso és una de les protagonistes d'aquesta Cantània. Amb la seva classe de cinquè de primària del CEIP Orlandai de Sarrià va cantar en el concert inaugural de l'Auditori el 2 de maig passat: «Estàvem nerviosos perquè venien els pares i en l'assaig hi va haver alguns errors però va sortir bé i va ser molt divertit», recorda. Els cantants assagen a l'escenari a penes una hora abans del concert, la resta del treball s'ha fet a l'escola i a casa. «Al principi semblava difícil perquè eren moltes cançons però les vam aprendre totes i va anar molt bé perquè fèiem coses noves», recorda la Mar.

Notícies relacionades

Els professors de música de cada centre reben diverses sessions de formació per treballar tots els detalls del projecte, des de la interpretació de la lletra, fins a la modulació de veu o la logística sobre l'escenari. «Són composicions amb un nivell de qualitat molt alt. La formació que rebem és molt completa i ens manté al dia de les noves tendències musicals», comenta Blanca Pujol, mestra de música del CEIP Ponent de Terrassa. «Els nens s'enriqueixen en l'àmbit musical i en el personal perquè treballen valors com l'esforç i la cohesió de grup» comenta Pujol.

La Cantània vesteix de gala l'Auditori des del 2 de maig passat fins al 6 de juny. Les pròximes sessions -amb entrades a 8 euros- tindran lloc el 31 de maig, 1, 2, 3 i 6 de juny (d'11.30 a 16.30 hores). Les cares d'emoció dels pares que han acompanyat els menors durant els assajos a casa, omplen les grades. «La Cantània dóna l'oportunitat de conèixer l'Auditori i la nostra oferta musical a famílies que d'una altra manera no ens visitarien», destaca Violeta Amargant, cap del servei educatiu de l'Auditori. L'experiència és per a molts «inoblidable». H