Mark Freeman: "Barcelona té el potencial per ser un centre de referència per al bé comú a nivell global"
EL PERIÓDICO, en col·laboració amb Barcelona Global, realitza una sèrie d’entrevistes a professionals internacionals que han escollit viure i treballar a Barcelona i ens poden oferir una altra visió de la ciutat.

icoy33921305 barcelona 17 05 2016 barcelona mark fre160527171748 /
Mark Freeman va arribar a Barcelona fa quatre anys. Aquest canadenc, de 48 anys i pare de dos fills, ha viscut a Nova York, Brussel·les, Rabat i Mont-real. És expert en drets humans i processos de pau i fundador i director de l’Institut per a les Transicions Integrades (IFIT en són les sigles en anglès), un think tank independent que assessora tant governs com societats en transició democràtica o postconflicte.
–¿Per què va escollir Barcelona?
–Ens en vam enamorar. A més, em va semblar un lloc molt interessant estratègicament, tanto per la ubicació com per la seva història, per establir la seu d’IFIT.
–¿Quins aspectes en destacaria com a positius?
–És una ciutat innovadora, dinàmica, segura, amb bons serveis i amb un tarannà acollidor. També es troba ben connectada amb els llocs en els quals IFIT opera normalment, com ara Colòmbia, Tunísia, Ucraïna i Sri Lanka.
–¿Què s’hi ha de millorar?
–Es podrien fomentar noves iniciatives, com ara atraure organitzacions de referència del sector. Tot i que Barcelona compta amb un ampli espectre d’organitzacions locals dedicades a aquesta classe de feina, té potencial per convertir-se en una ciutat de referència, una capital per al bé comú a nivell global.
–¿Quina sent que és la seva ciutat? ¿Què és el que més troba a faltar?
– Tot i haver nascut a Toronto i viscut en moltes ciutats, considero que Barcelona és la meva ciutat. Ens ha acollit a mi i a la meva família de manera oberta i generosa, i ens ofereix molt del que podem desitjar en aquest moment de les nostres vides. No trobem a faltar altres ciutats, però sí algunes persones.
–¿Quines són les grans carències en el seu sector?
–Per a una organització que persegueix abordar un problema que afecta milions de persones que viuen en estats fràgils o afectats per conflictes, la falta d’una massa crítica d’organismes de referència global a Barcelona (oenagés, fundacions o institucions multilaterals) és una carència que es podria resoldre.
–¿En què estan treballant?
–Més enllà de les nostres activitats internacionals, com ara el llançament del grup d’assessoria pràctica Derecho y Paz, des del setembre del 2014 col·laborem en el BCN International Policy Sector Action Pla, que pretén fer de la ciutat un lloc d’atracció d’oenagés, fundacions, i think tanks internacionals. La marca Barcelona ja és per si mateix un fet incontestable a nivell global, i val la pena aprofitar-ho.
–¿En quin aspecte del seu sector destaca positivament Barcelona?
–La imatge neutral i l’atractiu global de Barcelona. Sempre rebo feedback positiu de les persones que en ocasió d’alguna reunió de l’Institut han pogut conèixer la ciutat. Em sento orgullós de mencionar Barcelona quan presento l’Institut fora del país.
Notícies relacionades–¿Recomanaria venir a viure aquí?
–No fa falta convèncer a ningú ni explicar grans coses sobre Barcelona. La ciutat parla per ella mateixa. Una sola visita fa que qualsevol tingui ganes de passar-se almenys una temporada a Barcelona.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans