La fiscalia investiga Trias per malversació per pagar el lloguer dels okupes a Gràcia

Els pagaments van pujar a 65.500 euros en un any a la immobiliària propietària de la finca

L'exalcalde argumenta que la decisió va ser ajustada a dret i buscava guanyar temps per mediar

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació d'ofici (sense denúncia prèvia) a l'exalcalde de la ciutat Xavier Trias (CiU) per un delicte de malversació, a l'haver estat pagant durant un any amb fons municipals el lloguer de l'anomenat 'banc expropiat', al barri barceloní de Gràcia, a la companyia immobiliària propietària de la finca. Els pagaments a costa del pressupost municipal van pujar a 65.500 euros en un any.

L'anterior govern municipal, de CiU, va assumir el cost del lloguer del local okupat i convertit en centre social alternatiu el gener del 2015 "davant la imminència del desallotjament". Eren molt recents els disturbis del desallotjament frustrat de Can Vies (aquest, de propietat municipal), al barri de Sants, el 2014, i s'acostaven les eleccions municipals de la primavera de l'any passat. Trias no volia un nou conflicte amb els okupes que li incendiés els carrers en vigílies de la cita amb les urnes.

Els convergents apunten que la idea era continuar pagant el lloguer fins a finals del 2015 i mentrestant "buscar una solució que conciliés el dret del propietari i el manteniment de l'activitat del local". Després de les eleccions del 2015, Trias va haver de cedir l'alcaldia a Ada Colau, que es va negar a seguir amb el pagament del lloguer.

NOTÍCIA ALS MITJANS

La fiscal en cap, Anna Magaldi, ha decidit obrir la investigació arran de les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació sobre la decisió de l'anterior alcalde de subscriure un contracte d'arrendament d'un any amb l'empresa propietària de la finca, Antartic Vintage, amb "la finalitat d'evitar el desallotjament del local referit i, per tant, els eventuals incidents que es poguessin produir" per part del col·lectiu okupa.

El decret d'incoació firmat per la fiscal en cap destaca que també s'ha tingut coneixement a través de la premsa que el nou equip de govern municipal sorgit després de les eleccions no ha renovat el contracte.

Magaldi argumenta en l'escrit que segons la legislació vigent correspon a la fiscalia incoar les diligències que estimi oportunes quan "tingui coneixement d'un fet aparentment delictiu, bé directament o per ser-li presentada una denúncia o atestat". En aquest cas, ha sigut, segons la mateixa fiscal, a través dels mitjans de comunicació.

En opinió de la fiscalia, els fets podrien constituir un delicte de malversació que, segons el Codi Penal vigent aleshores, quan es va subscriure el contracte, castiga les autoritats que destinin a "usos estranys a la funció pública els cabals o efectes posats al seu càrrec per raó de les seves funcions".

“LA SOLUCIÓ MENYS DOLENTA”

Trias ha comparegut aquest dijous per exposar la seva versió. L'exalcalde ha recordat que l'oficina va ser ocupada l'octubre del 2011, quan era propietat d'una entitat bancària, que no va instar el desallotjament. Però el 2014, la propietat va passar a mans d'un altre privat, Antartic Vintage, que sí que va engegar el tràmit judicial per expulsar els okupes.

L'ordre va arribar el novembre del 2014 i havia d'executar-se abans que s'acabés l'any. Aleshores, Trias va optar per pagar el lloguer a la nova propietat després de tenir en compte diversos elements: “La baixa incidència de queixes veïnals, la bona integració de l'activitat del col·lectiu en el teixit associatiu i la previsió que un desallotjament seria molt conflictiu, com lamentablement s'ha demostrat aquests dies”, segons la seva pròpia versió. Els disturbis de Can Vies hi van influir: “Vam aprendre que val més mediar i fer prevenció que trobar-se amb disturbis”.

GUANYAR TEMPS

El consistori, al·lega Trias, “va prendre la decisió de guanyar temps per poder mediar. Es va parlar amb la propietat, la que podia retirar la denúncia, i vam establir un lloguer fins al desembre del 2015. L'expedient administratiu es va realitzar tècnicament i jurídicament de manera impecable, amb els informes jurídics corresponents”.

L'exalcalde ho ha definit com “la solució menys dolenta”. "Pot agradar o no, però està ajustada a dret”. Ha precisat que no es va informar els okupes que s'estava pagant el lloguer perquè no es feia per beneficiar-los a ells, sinó per guanyar temps.

Notícies relacionades

Quan CiU va perdre les eleccions i va deixar de ser responsable del conflicte, la regidora de Gràcia sortint, Maite Fandos, va informar els okupes que s'estava pagant el lloguer. Segons Trias, perquè sabessin que els quedaven uns mesos per negociar una sortida.

L'exalcalde, que ha comparegut amb la majoria dels seus regidors, s'ha posat a disposició de la fiscalia. El govern de l'actual alcaldessa, Ada Colau, no ha volgut comentar aquest dijous l'actuació de fiscalia. És de preveure que ho faci en el ple municipal d'aquest divendres.