barcelonejant

Viatges a l'espai per 15 euros

Lostroom és el primer 'escape room' amb realitat virtual. "I, de moment, l'únic al món", diu el seu fundador. El mes passat va convertir en cíborgs espacials 750 persones

icoy33955799 barcelona 18 05 2016 empresa de ocio virtual lostr160523165110 / JOSEP GARCIA

icoy33955799 barcelona 18 05 2016 empresa de ocio virtual lostr160523165110
icoy34009795 barceloneando 23 5 2016 es un escape room con real160523165057

/

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

«S’ha de volar». Tatiana ho diu amb la naturalitat d’un superheroi avesat. «Abans d’entrar, heu d’aprendre a volar, a teletransportar-vos i a disparar raigs làser». Un assenteix instintivament, amb la seguretat incauta de qui ha vist massa pel·lis de ciència-ficció. Tatiana estira els braços a la manera de Superman. «Així voles més ràpid –doblega els colzes–; així, més lent». Doncs sembla fàcil volar.

    Les instruccions de la missió espacial amb prou feines duren cinc minuts. ¿Passem a l’estació espacial? Passem a una petita habitació més pròpia del cau d’un psicòpata de 'Mentes criminales': parets negres, sis cadires buides miren a la paret, una petita càmera apunta a cada seient. T’asseus, t’ajustes unes ulleres de realitat virtual i, ¡pam!, estàs en una nau espacial. Segueixes assegut, però fa vertigen dirigir la vista cap a terra: et veus penjant sobre un precipici espacial. Xiuxiueges sense voler «¡Houston…!», és clar, i et mires les mans amb la mateixa incredulitat amb què ho faria el protagonista d’'Avatar'. «¿Us heu vist les mans?», crides als teus col·legues de nau. Pestanyeges tres vegades seguides, mous dit a dit, però continuen allà: tens mans de robot.

    Això és Lostroom: el següent nivell dels escape rooms, els jocs que es multipliquen per Barcelona com si fossin capítols pirates de 'Juego de tronos'. Si fins ara s’havia d’escapar en equip d’una habitació en una hora –d’un psicòpata, d’un zombi, d’una bomba–, ara s’ha de fer volant en gravetat zero.

    'Cosmos', es diu el joc. És el primer escape room amb realitat virtual. «El primer i, de moment, l’únic al món», diu Iuri Popov traient pit. Sembla acabat de sortir d’un garatge de Silicon Valley. Té 30 anys, però n’aparenta 10 menys. Esmorza davant d’un ordinador portàtil i pregunta gairebé tant com respon. Parla anglès amb accent rus. És de Sant Petersburg. Encara no ha tingut temps d’aprendre espanyol i ja ha muntat una franquícia amb base a Barcelona. Ha venut Cosmos a 10 ciutats d’Europa. Als Estats Units, funciona a Los Angeles i a Seattle.

    ¿Per què va acabar a Barcelona? «Vaig fer un estudi de mercat», respon. A Sant Petersburg hi havia 200 escape rooms. A Moscou, 300. A Barcelona, 20 (ara n’hi deu haver uns 50, calcula). «Als russos els encanten», riu. «No sé per què». Fa quatre anys que es van posar de moda allà. Ara tenen gairebé entitat de plaga bíblica. Fins i tot s’ha organitzat un escape room perquè hi juguessin 200 persones alhora en una fàbrica, assenyala. «A Rússia tot és molt ràpid. A Barcelona les coses demanen el seu temps». Tot i així, el rus prediu que l’any que ve obriran 100 nous escape rooms aquí.

El futur dels jocs

Fa un any que Iuri va instal·lar Lostroom en un local del carrer de Roger de Flor. «Uau» és la paraula que més repeteixen els seus clientes, diu. «Normalment és la seva primera experiència virtual». I, sí, la primera impressió és d’haver-se pres una sobredosi de les pastilles vermelles de Matrix.

    Durant una hora estàs en la pell d’un avatar cíborg. Et veus les mans i les cames de robot, mires als teus companys d’equip en format Terminator volant d’aquí cap allà mentre et saluden amb les mans. Pots moure els objectes que et trobes, interactuar cara a cara amb els amics que en la vida real tens asseguts al teu darrere. Dispares raigs làser, proves la teva habilitat amb la telecinesi. Voles. «El que és més increïble és que el nostre cervell no diferencia el que és realitat i el que és realitat virtual –explica Iuri–. Per això és tan increïble. Tu saps que és fals, però el teu cervell creu que és real».

Notícies relacionades

     «És el futur –afegeix el rus–. Això diu Mark Zuckerberg». Fa mesos que ho repeteixen els tecno-popes: el món s’omplirà d’experiències VR (les inicials en anglès de realitat virtual). Hi haurà 171 milions d’usuaris el 2018, augura el portal d’estadístiques Statista. «És el futur dels jocs –afegeix Iuri–. En dos, tres anys, molta gent tindrà ulleres de realitat virtual a casa seva. Potser –puntualitza–. Són una mica cares: 600 euros. I has de tenir un ordinador molt potent».

    Viatjar a l’espai en equip costa entre 15 euros (6 jugadors) i 22,50 (2). El mes d’abril passat van saltar a l’espai virtual 750 persones. Lostroom ja té en marxa tres jocs més. Al juny n’estrenarà un de terror fantasia, de l’estil 'Juego de tronos'. ¿El secret de l’èxit? «Crec que el que és més important –respon Iuri– és no abandonar».