REGULACIÓ D'UNA ACTIVITAT AL LLIMBS LEGALS

Colau amnistiarà els clubs cannàbics ja existents a prop d'escoles

El veto d'obrir-los a les proximitats de centres educatius no s'aplicarà als que ja funcionen, com volia Trias

El pla redueix de 150 a 100 els metres entre associacions i certs equipaments, excepte a Ciutat Vella i Gràcia

Els clubs de cànnabis a Barcelona. / VÍDEO: RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els clubs cannàbics són un d'aquells assumptes de ciutat que van i tornen de manera recurrent. Tenen defensors i detractors. Gairebé ningú es queda en terreny neutral perquè és un tema que arrossega clixés, buit legal, pors, desconeixement i males praxis; tothom genera un debat social i polític gairebé sempre enfrontat. El govern d'Ada Colau va heretar de CiU un pla especial per regular el seu funcionament. L'ha respectat, però amb una important excepció: s'anul·la la retroactivitat, cosa que permet amnistiar la majoria d'associacions que, amb la proposta anterior, haurien hagut d'abaixar la persiana per sempre.  

Xavier Trias tenia una guerra no declarada contra el gremi de la marihuana. Les draconianes condicions de la seva regulació suposaven clausurar 112 dels 123 clubs que el maig de l'any passat operaven amb llicència en la capital catalana. A l'aplicar sobre el mapa els 150 metres de distància que, com a mínim, considerava CiU que hi havia d'haver entre aquestes associacions i els locals freqüentats per menors d'edat (escoles, biblioteques, centres esportius...) i els equipaments municipals, la majoria dels clubs es veien abocats al tancament. Per poder rescatar aquestes llicències, segons ha aportat aquest dimarts la tinenta d'alcalde Janet Sanz, la ciutat havia de destinar 14,4 milions d'euros en indemnitzacions, quantitat que CiU redueix a una tercera part com a màxim.

TRASPÀS VETAT 

Barcelona en Comú ha reduït aquesta distància fins als 100 metres a excepció de Ciutat Vella i Gràcia, on es manté el perímetre convergent perquè la densitat de locals així ho requereix. Això ja és donar-los un pulmó. Però la diferència més substancial és que els que ja disposin de permís municipal podran quedar-se on són, encara que sigui al costat d'un col·legi, un CAP o un centre de rehabilitació de drogodependents, sempre que compleixin amb altres requisits tècnics. Això sí, el que aconsegueixi mantenir l'estatus per la seva condició de veterà no podrà traspassar el negoci.

Respecte a la distància mínima, la proposta de l'ajuntament diu: "La distància amb els centres educatius també té com a objectiu evitar la convivència dels clubs cannàbics en una situació d'excessiva proximitat amb un tipus d'equipament on hi ha una elevada concentració de població jove, que és el col·lectiu amb més vulnerabilitat pel que fa al consum de cànnabis". La mateixa inquietud comparteix el document respecte als equipaments destinats a les persones en procés de tractament d'addiccions

"DIÀLEG OBERT"

Una altra de les condicions del pla del govern que dimecres es debatrà en la comissió d'Urbanisme és que les associacions cannàbiques no superin els 200 metres quadrats, requisit del qual també se salven els que ja tinguin llicència i superin aquesta superfície. El que sí que hauran de complir tots, els vells i els nous, és la instal·lació d'una xemeneia, l'accés independent des del carrer i una doble porta o vestíbul de separació. Per adaptar els locals, el consistori atorga un termini de 18 mesos des de l'entrada en vigor de la normativa. 

Notícies relacionades

Eric Asensio, portaveu de la Federació d'Associacions de Cànnabis de Catalunya (CatFAC), celebra que la proposta "deixi de ser retroactiva", cosa que evitarà, assenyala, "que cap club hagi de tancar". Explica que són els menys els que estan a prop d'escoles, i atribueix el rebuig social "al desconeixement i a la mala praxi d'alguns locals". Diu que el diàleg i la negociació "han sigut molt més oberts amb Barcelona en Comú que amb CiU" i avança que volen discutir i donar a conèixer la normativa a la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) perquè el gremi no generi tant de rebuig als barris. També volen veure's amb les associacions de pares i mares, que potser són els que més manies tenen davant el projecte tal com ara està plantejat.

DOS AJORNAMENTS

El govern de CiU va dictar la suspensió de noves llicències el 13 de juny del 2014 amb la promesa d'elaborar una normativa. Amb l'arribada de les eleccions del maig del 2015 l'equip de Trias va haver d'impulsar una moratòria d'un any -després de l'aprovació inicial del pla en comissió de govern, en cap cas en el ple- al veure que el temps se'ls tirava a sobre amb la cita electoral. La previsió dels convergents, que no contemplaven la possibilitat de perdre l'ajuntament, era aprovar la mesura, molt criticada per entitats i oposició, en el ple d'octubre o novembre. Amb l'arribada de Colau tot s'ha endarrerit, però a l'horitzó hi ha el límit de la segona moratòria. Si el 13 de juny del 2016 no s'ha aprovat el pla especial urbanístic per a l'ordenació territorial dels clubs i associacions de cànnabis, la ciutat tornarà a l'escenari anterior al veto de noves llicències, això és, a una normativa molt més laxa que va ser precisament la que va propiciar el 'boom' d'aquests locals a la capital catalana. Hauria de tirar endavant en el ple de maig. I sembla que va per el bon camí.

Doble cop al gremi de la marihuana

A mitjans d'abril es va produir una altra notícia vinculada a aquest sector. L'Audiència de Barcelona va condemnar a cinc anys de presó els dos fundadors del club La Mesa Barcelona, situat al carrer del Rec, per un delicte de tràfic de drogues i un altre d'associació il·lícita. El novembre del 2013, la Guàrdia Urbana va confiscar gairebé 2.400 plantes -uns 20 quilos- de marihuana en una nau llogada pels dos condemnats.