On Catalunya

La nova platja per a gossos enfronta veïns de Sant Martí i animalistes

abertran33595787 barcelona  19 04 2016  barcelona  playa de llevant160419132336

abertran33595787 barcelona 19 04 2016 barcelona playa de llevant160419132336 / AUGUST BLAZQUEZ I RUBI

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

A un mes i mig del suposat debut de la platja de gossos de Barcelona, els que gairebé han bordat per dir 'no' a la iniciativa han sigut els veïns de diversos barris de Sant Martí. Aquest matí, en una reunió veïnal a la plaça de Llevant, en els polèmics 1.250 metres quadrats on els animals podran campar aquest estiu en una prova pilot impulsada per l'Ajuntament de Barcelona. I en cartells repartits pel barri. El col·lectiu de residents no renega dels gossos ni que disfrutin del sol i la platja amb els seus amos, però no els volen en aquella ubicació. En paral·lel, les entitats animalistes que sumen anys reivindicant aquest dret defensen la conquista com un avenç.

La negativa a la platja canina de Llevant, al davant de Diagonal Mar, va partir fa setmanes de les comunitats de veïns de les altes torres residencials de la zona, però de mica en mica s'hi h an anat sumant la dotzena de associacions de veïns que s'engloben en la Plataforma Veïnal Nord-est de Sant Martí. Un col·lectiu que aglutina les entitats de Sant Martí de Provençals, Gran Via-Perú, la Pau, Maresme, Diagonal Mar, Front Marítim, Besòs, Verneda Alta... Milers de veïns entre els quals també hi ha amos de gossos, però on la veu majoritària, diuen, és contrària a l'invent municipal. Per a Salvador Mañosas, portaveu, els barris que subscriuen el rebuig estan cansats que la zona sigui un banc de proves. "S'ha decidit sense tenir en compte el veí, amb l'argument que l'espigó farà de barrera natural (acotant una zona delimitada), quan els gossos salten perfectament per allà", explica a aquest diari.

ALTRES ESPAIS

"No estem en contra dels gossos ni dels seus drets, però hi ha altres espais millors", defensa Mañosas, i cita els terrenys del fallit zoo marí, molt més amplis, que podrien acomodar-se com a platja canina amb instal·lacions específiques, o el tram més pròxim a Sant Adrià, entre d'altres. L'ajuntament argumenta que "atenent les moltes demandes ciutadanes de protecció dels animals" va optar per fer una prova pilot precisament en aquest enclavament, de l'1 de juny al 25 de setembre, per "estar urbanísticament esponjat", limitar amb zones d'aparcament, per la seva amplada de sorral i el límit que marca l'espigó, per "la baixa organització d'activitats esportives i lúdiques en comparació amb altres zones" i perquè suposa un 7% de l'espai total de la platja de Llevant. Un reducte, en resum, en comparació amb els 4,5 quilòmetres de litoral. Pendent d'adjudicació, invertirà 60.000 euros a condicionar-lo i 28.000 en manteniment anual.

LES OFENSIVES

La plataforma en defensa dels gossos preparen una manifestació al centre de Catalunya al juny per defensar el seu ús de la platja. Els veïns contraris ultimen diverses mobilitzacions. 

Però les passions que desferma el debat caní (com ja va passar amb el seu accés al transport públic) han assolit l'efervescència en la zona. Per a l'associació de veïns del Besòs, "ja hi ha prou problemes per arreglar al barri per afegir-ne més", en opinió del seu president, Marcelino Sánchez. "Ni platja per a gossos aquí, que és on baixem tots els veïns a l'estiu, ni pipicà", afegeix. I Santos Pérez Lambán, el seu homòleg a la zona de Maresme, rebla el cvlau: "Afecta una zona de litoral per on nosaltres arribem i molt utilitzada pel barri". Es queixa que tot el que demanen cau en sac foradat, i el que els donen no és del seu gust.

Les comunitats de veïns de l'Illa, el Bosc, la Llum, el Mar i Josep Maria Sostres, amb uns 7.000 veïns, diuen, que es van assabentar d'això per la premsa i han tingut reunions informatives amb el consistori que no els convencen. El seu actual posicionament és un no a aquest vedat caní,  per problemes de "concentració, higiene i convivència", diu la portaveu d'aquest moviment, Mari Carmen García, i en canvi aproven que hi hagués lliure accés dels gossos a tot el litoral. 

ESPAI PER A TOTHOM

Notícies relacionades

A l'altre costat, i després d'anys argumentant la seva petició, les entitats animalistes (que sumen 35.000 suports a change.org) demanen paciència i una oportunitat a l'assaig. A tota la península hi ha platges autoritzades per als gossos, diu Aida Gascón, directora a Espanya d'Anima Naturalis, abans d'opinar que Barcelona, "ciutat que ha sigut pionera en la protecció animal, no podia ser menys". Aplaudeix la iniciativa municipal, encara que creu que la ubicació a Llevant "no és tan cèntrica" com voldrien, encara que entenen "que no estigui a la zona més concorreguda" del litoral.

¿Hi ha risc de saturació al tram elegit? Per a Gascón, a Llevant arribaran els veïns de la zona amb gos i alguns barcelonins. Els veïns de Diagonal Mar temen una desfilada de quatre potes molt més important, i que la zona no doni l'abast. Des de l'associació en defensa dels animals ADDA, la seva presidenta Carme Méndez està convençuda que amb civisme i actitud responsable per part dels amos no té per què haver-hi problemes de convivència. I defensa el dret dels animals i dels seus amos que paguen impostos.

Temes:

Gossos Platges