UNA ENTITAT DE SARRIÀ-SANT GERVASI

Exemples de superació

L'associació No Somos Invisibles aglutina persones amb paràlisi cerebral Els seus membres fan xerrades en empreses i instituts sobre valors com l'esforç i la humilitat

Taller 8 Curs de pintura organitzat per No Somos Invisibles.

Taller 8 Curs de pintura organitzat per No Somos Invisibles. / NO SOMOS INVISIBLES

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

«Molta gent mira cap a un altre costat quan pel carrer es troba una persona amb paràlisi cerebral. És una realitat incòmoda. Hi ha gent que per desconeixement no sap com comportar-se davant seu», explica Alicia Gruas, cofundadora i secretària de No Somos Invisibles, una jove entitat sense ànim de lucre integrada per una desena de persones amb paràlisi cerebral i discapacitats físiques afins. «La inserció laboral i social d'aquest col·lectiu és molt complicada, gairebé impossible, perquè el grau de discapacitat és molt elevat. Però mentalment estan fantàstics i tenen molt a aportar a la resta de la societat», afegeix Gruas.

En instituts

Entre les activitats principals de l'entitat, fundada el 2012, figuren les xerrades. «Visitem empreses i, sobretot, centres educatius de secundària. Els membres de No Somos Invisibles parlen de valors com l'esforç, la humilitat i la superació personal», explica Gruas, que destaca la capacitat que tenen aquestes persones per fer arribar el seu missatge. «Quan ells et parlen de valors com la superació -continua la secretària- no són paraules buides. Saben de què parlen».

Els membres de No Somos Invisibles provenen d'una altra entitat sense ànim de lucre amb gairebé 300 socis que tenia un projecte de serveis educatius similar. Però van abandonar aquella entitat, asseguren, perquè consideren que sensibilitzava la resta de la societat des de la pena. «Nosaltres volem aportar una cosa positiva, parlar d'esforç i de superació personal», subratlla Chema Martín, vicepresident de l'entitat i amb un 94% de discapacitat.

No Somos Invisibles ha posat en marxa aquest any altres projectes com el taller de pintura inclusiu. Mari Mar Contreras, amb un 93% de discapacitat, serà una de les professores el pròxim 2016. Ja fa un any que és a l'entitat i té moltes ganes de començar. «Pinto amb l'alicorn (vara metàl·lica connectada a un casc) i la gent se sorprèn perquè els sembla molt complicat. Però és qüestió de temps. Jo ja fa 20 anys que pinto quadros així», explica Contreras, que usa la pintura com una manera de conèixer-se a si mateixa.

En busca de fons

Notícies relacionades

El llibre Escribiendo valores, una compilació de frases inspiradores, i els concerts benèfics són uns altres projectes desenvolupats per No Somos Invisibles. «El concert benèfic al Teatre de Sarrià de fa unes setmanes va ser un exitàs. Vam vendre unes 220 entrades, i amb aquests diners podrem fer moltes coses: pagar el lloguer de la nostra seu, costejar els desplaçaments en taxis per fer les xerrades, perquè molts van en cadira de rodes, i també comprar pintures i altres materials», explica una de les col·laboradores de l'entitat, Sandra Berrocal. «Encara que rebem un parell de subvencions i les empreses o centres educatius que visitem col·laboren amb algun donatiu, els desplaçaments que fem en taxis adaptats són tan cars que amb prou feines arribem a cobrir despeses», afegeix Berrocal.

Aquesta modesta entitat no assistencial de Sarrià necessita més voluntaris i, sobretot, fons per poder incorporar més persones amb paràlisi cerebral amb ganes de participar en les seves activitats. H