A BCN I ALTRES MUNICIPIS

Macrooperació dels Mossos contra la droga a la Mina

Batuda amb xifres rècord: 1.300 agents, 71 registres en 14 municipis i 83 detinguts

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d'Esquadra van activar ahir de matinada una macrobatuda contra dos grups de traficants, amb el centre d’operacions al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, que havien coordinat una malla de petits camells de marihuanacocaïna i heroïna distribuïts per 14 municipis. Un dispositiu mastodòntic que va irrompre en 71 domicilis per sorprendre dormint 83 persones, que es van despertar amb una tromba policial que entrava sense trucar i que van ser detingudes. No hi havia hagut mai tants registres alhora.

    El 15 de novembre del 2013 es va fer una altra macrooperació antidroga a la Mina, destacada pel llavors titular d’Interior, Ramon Espadaler, com la més gran per motius de salut pública. Va comptar amb més de 300 policies i, quan el veïnat es va despertar, hi va haver enfrontaments entre familiars dels detinguts, els Mossos i els periodistes gràfics que hi van anar a cobrir la batuda.

    La d’ahir ha teixit una xarxa de 1.300 mossos que han treballat contra rellotge perquè sabien que el desembarcament policial podia aixecar un polvorí. Quan apareixien els primers raigs de llum, l’operatiu ja estava recollint per posar rumb al complex Egara, seu dels Mossos. Per això també ha arrencat més aviat, a les 4.00 hores. No hi ha hagut cap disturbi.

    El conseller d’Interior, Jordi Jané, va defensar l’èxit de l’operatiu perquè les entrades van permetre recollir «proves» que testifiquen el mercadeig de drogues a la majoria de pisos. Alguns no eren residències, eren espais que només servien  per al tràfic. Es van decomissar bosses d’estupefaents, 60.000 euros, pistoles i escopetes.

UN ANY INVESTIGANT

 La xarxa llançada sobre aquests petits traficants es va dissenyar fa un any. Llavors dos equips d’investigació, el de Bada-

lona i el de Sant Martí, a Barcelona, van posar en comú els seus avanços i van descobrir que l’activitat criminal dels seus sospitosos s’entrellaçava. L’operació Picapedra i la Tità es van fondre en una de sola.

    La suma de les indagacions va tenir com a resultat un mapa de residències de camells que viuen a Barcelona, Badalona, Barberà del Vallès, Sant Adrià de Besòs, el Prat, l’Hospitalet, Igualada, la Llagosta, Tarragona, Palau Solità, Ripollet, Sant Boi, Vacarisses i Viladecans. Els lideraven dos grups criminals organitzats i establerts al barri de  la Mina, la diana principal de l’operatiu dels Mossos. Precisament sobre un d’aquests dos clans ja va recaure el cop del 2013.

"LA MINA JA NO ÉS LA MINA"

 La batuda ha sigut a les fosques. Quan ja no quedava cap rastre policial logotipat, l’oncle d’una noia de 18 anys arrestada, recolzat contra una paret assolellada, clavava la mirada a tots els cotxes de «secretes» que circulaven pel seu carrer. «¿Es creuen que no els reconeixem? Ni la Mina ja és la Mina ni els secretes ja són secretes», maleïa.

    «Abans t’apunyalaven o et disparaven un tret per res», assegura. Però ara la cosa «està tranquil·la», el veïnat s’ha pacificat i el tràfic «el fan a casa, sense molestar», assegura. La competència pels treballs poc qualificats s’ha intensificat després dels fluxos de «la immigració». Per això la venda minorista de marihuana o de cocaïna «s’ha convertit en una sortida», afegeix, mentre resta gravetat a l’assumpte.

Notícies relacionades

    Jané ha fet tot el contrari i ha assenyalat a aquests traficants modestos com els proveïdors dels consumidors més joves. «Fan molt de mal», ha assegurat. El dispositiu, que ha unit gairebé tots els grups especials dels Mossos –GEI, Brimo, canina, mitjans aeris o antiavalots, entre altres– s’ha activat per alleujar la pressió veïnal de la zona, accentuada després d’un homicidi comès al barri del Besòs fa dues setmanes per dos homes investigats en la trama.

    A més, va explicar el conseller, s’ha enviat un «missatge directe» a tots els petits camells que s’havien convençut que la policia tenia tasques més importants que perseguir el petit tràfic. Fins avui.