PRESUMPTES IRREGULARITATS

El fiscal obre indagacions per l'informe sobre BR

Sánchez Ulled recull la denúncia de l'Ajuntament de BCN sobre Vives

Arxiva així mateix les diligències sobre adjudicacions a Antonio Herrero

Antoni Vives.

Antoni Vives. / ELISENDA PONS / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / XABIER BARRENA
BARCELONA

El fiscal de Barcelona, Emilio Sánchez Ulled, després d'estudiar l'informe remès per l'Ajuntament de Barcelona sobre l'activitat desenvolupada per l'agència metropolitana Barcelona Regional (BR) entre el 2011 i el 2015, és a dir, sota el mandat de CiU a l'alcaldia, ha decidit obrir una investigació per aclarir els fets reunits al text.

En la presentació de l'informe, la setmana passada, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va destacar que les presumptes irregularitats de Barcelona Regional s'havien produït en tres àmbits: la contractació d'empreses, l'actuació internacional i la contractació de personal, segons la investigació.

L'alcaldessa, Ada Colau, va optar al juliol per presidir l'agència metropolitana després que aquest diari divulgués la contractació de l'empresa de Pere Pujol Ferrusola (Entorn) als pocs mesos d'arribar CiU a l'alcaldia i després que el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled reclamés a BR una còpia d'un expedient de contractació.

Pisarello va revelar que s'estan investigant altres àrees d'Hàbitat Urbà en què també s'han detectat diferents indicis de «conductes que podrien conformar un patró d'actuació amb elements comuns» en diferents entitats.

Una de les principals conclusions de l'informe és l'encàrrec d'una auditoria a BSUS. Aquesta última és una empresa participada per BR (juntament amb el Port de Barcelona i Abertis) de la qual algunes fonts sospiten que podria haver actuat com a caixa b d'Antoni Vives per sufragar despeses. Precisament BSUS se situa al centre de l'interès del fiscal, segons fonts judicials.

Gairebé en paral·lel a l'obertura de l'expedient a la totalitat de la gestió de BR sota el lideratge del tàndem format per Vives (en aquella època tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà i màxim responsable de BR) i Willy Müller (director general de l'agència), Sánchez Ulled va decidir també arxivar les primeres diligències obertes. Es tracta de la investigació nascuda arran de l'arribada d'un anònim a la fiscalia i la redacció d'EL PERIÓDICO denunciant irregularitats en l'adjudicació de contractes de BR per part de Müller per afavorir un exsoci, Antonio Herrero.

Notícies relacionades

PORT OLÍMPIC / Sánchez Ulled va comissionar la policia al mes de juny perquè es personés a la seu de Barcelona Regional i requerís en l'acte la còpia de l'expedient de contractació sobre l'informe Redacció del nou pla d'usos del Port Olímpic de Barcelona, que va ser adjudicat a l'empresa Shift Global Engineering Group, d'Herrero. No obstant, la seva petició no es va limitar a aquest expedient, sinó que també va sol·licitar la llista de contractes adjudicats durant els últims cinc anys a aquesta empresa i a sis més, així com al mateix Antonio Herrero com a persona física.

Aquestes presumptes irregularitats no van ser incloses en l'informe de l'ajuntament sobre Barcelona Regional. L'arxivament arriba ara després que el fiscal no hi hagi apreciat indicis de delicte, en aquest cas, en l'actuació de Müller i Herrero.