CiU va contractar el 2011 el cantant de Los Sírex com a tècnic d'obres

Jesús Arévalo, alcalde de Cervelló fins al juny, també va gaudir de sou sense contraprestació

Antoni Miquel, 'Leslie', va cobrar 50.000 € anuals a Barcelona Regional gairebé sense trepitjar la seu

Jesús Arévalo.

Jesús Arévalo. / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / JESÚS G. ALBALAT / BARCELONA

«Si yo tuviera una escoba...». Aquesta tornada forma part de la memòria sentimental de milions d'espanyols i la majoria d'ells saben que la veu que la va immortalitzar és la d'Antoni Miquel Cerveró, conegut en el món músical com a Leslie, el vocalista dels fabulosos Los Sírex. La trajectòria de Cerveró el va portar, anys després, a l'arena política i va ser regidor a l'Ajuntament de Barcelona per CiU. Segons ha pogut saber aquest diari, el 2011, després que Xavier Trias arribés a l'alcaldia de la capital catalana, Leslie va ser contractat per l'agència metropolitana Barcelona Regional (BR), que té com a objecte l'estudi, planificació estratègica i fins i tot execució d'obres d'infraestructures indispensables per al futur de la conurbació catalana. Miquel, amb una formació que no inclou estudis en aquests camps, va ser contractat com a tècnic i va cobrar, fins al juny del 2015, uns 50.000 euros anuals. A Leslie no se li coneix empremta laboral a BR.

Segons fonts consultades, el cantant de Los Sírex, de 71 anys, 67 quan va ocupar la plaça laboral, amb prou feines ha posat el peu a la seu de l'agència metropolitana, situada a la poc cèntrica Zona Franca, si és que hi ha anat alguna vegada. Aquest diari no ha trobat a ningú que pugui testificar la seva presència a les oficines de l'empresa.

Conegut com a l'Anxoveta al seu barri natal, la Barceloneta, Miquel va tenir un paper clau en la penetració de CiU en aquells barris populars de Barcelona. Un paper similar al de la també cantant Núria Feliu a Sants. Aquesta popularitat el va portar a ser durant sis anys regidor de l'ajuntament, sempre en nom de la llavors coalició. El 1995 va entrar al consistori ni més ni menys que substituint Artur Mas, que va deixar l'àmbit municipal quan va ser nomenat conseller de Política Territorial i Obres Públiques.

ASSESSOR DE VIVES / Des del 2011, segons va explicar ell mateix a la revista del Parc del Mar, de l'Hospital del Mar, situat al seu barri, va exercir com a «assessor del regidor de les Corts», és dir, d'Antoni Vives, a la vegada tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà i president de Barcelona Regional.

Davant les eleccions del 27-S, Miquel es va adherir a la plataforma Catalans pel Seny que va brindar el seu suport, sense gaire fortuna, a Unió Democràtica i el seu candidat, Ramon Espadaler.

En l'informe de l'expedient disciplinari obert a Barcelona Regional arran de la publicació a EL PERIÓDICO de pràctiques d'adjudicació de contractes peculiars en aquesta agència metropolitana, es detalla que «hi ha indicis suficients» per afirmar que hi va haver «treballadors que malgrat constar com a contractats laboralment per BR no consta», no obstant, «quin era el seu real i efectiu lloc de treball». L'informe, en què en cap moment es llegeix cap nom, sol·licita un estudi més detallat per «descartar que aquestes persones estiguessin cobrant un sou sense aportar cap contraprestació laboral». I recorda que la gran majoria dels ingressos de l'empresa provenen de fons públics.

El cas de Leslie no és únic. L'informe també ha examinat altres casos que podrien ser problemàtics. Alguns d'ells, en veritat, no ho són. Es tracta de professionals de contrastada trajectòria en l'àmbit de les infraestructures que han exercit en altres administracions i que mitjançant convenis o no desenvolupen ara una tasca determinada i específica a l'agència.

Altres poden obeir a una mala praxi administrativa. Com el cas d'una tècnica que, contractada per BR, va exercir a l'ajuntament (això és possible mitjançant el pertinent conveni) i va enviar per correu electrònic les dades necessàries per ser  contractada, però va firmar el text com si ja estigués exercint. I ni més ni menys que amb un pompós càrrec que no cabria en una targeta de visita: «Assistent tècnica al gerent adjunt de la gerència Adjunta d'Infraestructures i Coordinació Urbana d'Hàbitat Urbà».

Notícies relacionades

L'últim cas és semblant al de Leslie. Es tracta de Jesús Arévalo, enginyer tècnic a l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, encarregat de manteniment i mobilitat d'aquest municipi. Va ser contractat per BR també el 2011, just quan va iniciar la seva etapa com a alcalde al també metropolità municipi de Cervelló, després de presentar-se a les eleccions amb CiU. L'alcalde, a qui tampoc se li coneix dedicació concreta en l'empresa, comparteix amb Leslie la seva proximitat amb Unió. De fet, Arévalo és militant del partit de Josep Antoni Duran Lleida. El seu sou a BR va ser inferior al de Leslie, segons fonts municipals.

«DISFRESSAR LA REALITAT» / L'informe de l'ajuntament assenyala que «la constatació fefaent» que els llaços laborals que unien els treballadors i l'empresa eren «reals o no» s'ha de produir amb un estudi més exhaustiu. Però els autors expressen la seva por que aquests contractes de treball «suposaven una mera cobertura per disfressar la realitat». «Si yo tuviera una escoba, cuantas cosas barrería».