Adjudicacions a dit

La fiscalia investiga els contractes que l'exdirector general de Barcelona Regional Willy Müller va concedir a un exsoci

L'agència pública va beneficiar també Pere Pujol Ferrusola

Sota sospita  8 Willy Müller, a l’esquerra, i Pere Pujol, que va rebre encàrrecs per més de 140.000 euros.

Sota sospita 8 Willy Müller, a l’esquerra, i Pere Pujol, que va rebre encàrrecs per més de 140.000 euros. /

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Potser el nom de Barcelona Regional no li diu res al barceloní mitjà, però l'agència pública ha sigut el pilar bàsic de l'urbanisme de la capital catalana des dels Jocs Olímpics i el principal planificador de les seves grans infraestructures. L'empresa sempre va estar presidida per l'alcalde de torn. Va ser així fins a l'arribada de Xavier Trias (CiU), que va delegar en el seu tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, que al seu torn en va nomenar director general Willy Müller. Ara, la fiscalia investiga alguns dels contractes adjudicats per aquest a dit, mentre l'actual alcaldessa, Ada Colau, ha tornat a agafar les regnes de l'agència.

Dos encàrrecs a un exsoci de Müller per 22.500 euros

Els encàrrecs sota sospita es van destapar quan EL PERIÓDICO i el fiscal Emilio Sánchez Ulled van rebre un mateix anònim que detallava les suposades irregularitats en la gestió de Müller. Aquest diari va comprovar que l'alt càrrec havia adjudicat a dit dos contractes a Antonio Herrero Bergés. Tots dos havien sigut socis en dues companyies ja extingides. El primer encàrrec, adjudicat l'octubre del 2012, era un estudi sobre l'adequació d'usos i explotació del Port Olímpic, per un import de 4.500 euros. El segon corresponia a l'estudi de l'adequació dels hangars del port per emplaçar-hi l'exposició From the Sea-front to the Waterfront. En aquest cas, la quantia pujava a 18.000 euros, el límit que marca la llei per no haver de convocar un concurs públic. El fiscal Sánchez Ulled va enviar el dia 15 de juny la policia a la seu de Barcelona Regional per exigir aquests i altres expedients d'adjudicació.

Colau precipita el relleu de la cúpula i agafa el timó

El mateix dia en què EL PERIÓDICO va publicar que Willy Müller havia adjudicat dos contractes al seu antic soci, la nova alcaldessa, Ada Colau, va precipitar el relleu a la cúpula de l'agència pública, que s'hauria fet de totes maneres com a conseqüència del canvi de color polític a l'ajuntament. Colau, a més, va decidir no imitar el seu predecessor i va assumir dies després en persona la presidència de Barcelona Regional. A més, el consistori va obrir un expedient informatiu intern per determinar de quina manera s'havien fet les contractacions de l'entitat.

Sobrecostos en una exposició sobre el litoral barceloní

Notícies relacionades

El mes de març passat, quan faltaven dos mesos per a les municipals, Xavier Trias va inaugurar una magna exposició per a explicar què havia passat amb el seu projecte urbanístic estrella, el Blau@Ictinea, el nou barri que pretenia construir al moll del Morrot. El pompós muntatge per informar dels avanços que havien tingut lloc en aquest terreny va obligar Barcelona Regional a admetre que havia costat 350.000 euros, una quantitat molt allunyada de les modestíssimes primeres xifres apuntades. Però el cost encara va ser més elevat. El nou ajuntament de Colau va acabar situant-ne el cost real en 518.818,88 euros, és a dir, el 50% més del que havia declarat al seu dia Müller. A la factura s'incloïa el contracte que el llavors director de BR va donar al seu exsoci Antonio Herrero Bergés per una quantia de 18.000 euros i que investiga la fiscalia. El grup municipal de CiU va negar no obstant la major. Va dir que no s'havia ocultat cap sobrecost i va justificar el desviament del pressupost en tres elements: les reformes efectuades a l'espai per qüestions de seguretat, la petició del port d'incloure a la mostra un apartat sobre el seu pla estratègic i la incorporació d'una exposició fotogràfica.

Adjudicació a un fill de Pujol poc després de guanyar Trias

Pere Pujol Ferrusola, el quart fill de l'expresident Jordi Pujol, va aconseguir en un temps rècord els con contractes de Barcelona Regional. El maig del 2012, només tres mesos després d'haver-se presentat a l'agència, la seva empresa Entorn, SA va aconseguir una primera adjudicació per valor de 36.000 euros. Xavier Trias no feia ni 10 mesos que era alcalde. Fins al 2015, la societat d'enginyeria ambiental creada el 1993 pel fill del fundador de CDC va aconseguir en total quatre adjudicacions -una per any- per un import global de més de 140.000 euros.