EXPOSICIÓ . FOTOGRAFIA

Paisatges construïts

El cineasta i guionista José María de Orbe exposa per primera vegada cinc sèries dels seus treballs fotogràfics en blanc i negre a la galeria Valid Foto de Barcelona.

Una de les imatges de ’The neighbors project’, construïda a partir de fotografies de dues cases diferents.

Una de les imatges de ’The neighbors project’, construïda a partir de fotografies de dues cases diferents. / JOSÉ MARÍA DE ORBE

1
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

José María de Orbe (Sant Sebastià, 1958) és cineasta, guionista i publicista. En el seu currículum hi figuren pel·lícules com Aita o La línea recta, diversos guions, instal·lacions i films experimentals. Però, com ell mateix explica: «Vaig començar a fer fotografies abans que pel·lícules, cap a l'any 1980, però mai havia volgut exposar perquè em feia respecte». Algunes de les seves fotos, explica, «van començar sent assajos visuals per a pel·lícules». Ara, un cop superada la por escènica, De Orbe exposa per primera vegada cinc sèries de les seves fotos a la galeria Valid Foto de Barcelona. La mostra porta per títol Unua.

Notícies relacionades

Es tracta d'imatges en blanc i negre, la majoria captades durant viatges als Estats Units. La sèrie més àmplia i més destacada es diu The neighbors project i va començar a gestar-se el febrer del 2012, quan l'artista va fer un primer viatge als EUA a visitar un germà que vivia a prop de Buffalo. Després d'una gran nevada, De Orbe va començar a fixar-se en les cases de les famílies: «Vaig veure que totes les vivendes eren diferents, però que a la vegada semblaven iguals perquè obeeixen a criteris constructius similars. Aleshores vaig pensar que si es tallaven les cases per la meitat i s'ajuntaven amb altres meitats, això donaria lloc a una casa nova, però també semblant, i és el que vaig fer. Em vaig passar tres dies retratant i catalogant vivendes. Era un joc lúdic», explica l'autor. El resultat són fotos de cases que, en realitat, estan construïdes per De Orbe a partir de dues meitats de cases reals.

En el futur, l'autor té la intenció de seguir en la fotografia: «A partir d'ara faré més fotos que cine. Vull retratar persones i fer també fotografia narrativa. Em sento més lliure amb aquesta disciplina», diu.