L'Ajuntament rendirà homenatge a Lluís Companys en el 75 aniversari del seu afusellament

L'acte tindrà lloc el dia 14 al Born Centre Cultural i pretén reivindicar la vida de Companys més enllà de la seva execució

1
Es llegeix en minuts
J. S. / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona ha preparat una sèrie d'actes d'homenatge a Lluís Companys amb motiu del 75è aniversari de l'afusellament de qui va ser president de la Generalitat i regidor a l'Ajuntament de Barcelona.

Amb el títol 'Companys 75. La força d'una vida' es vol homenatjar amb una activitat festiva i institucional la figura de Lluís Companys, que va ser afusellat el dia 15 d'octubre de 1940 a l'alba al castell de Montjuïc. L'acte tindrà lloc el 14 d'octubre a les 20.00 hores al Born Centre Cultural i pretén reivindicar la vida de Companys, més enllà de la seva execució.

L'homenatge inclourà les intervencions del tercer tinent d'alcaldia, Jaume Asens; del comissionat dels Programes de Memòria, Xavier Domènech; del coordinador de l'Associació Cultural Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, i de l'historiador Joan B. Culla. La música també tindrà un paper destacat en l'homenatge. La cantant Lídia Pujol, acompanyada d'amics músics, serà l'encarregada de donar una dimensió musical a l'espectacle.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha explicat: "En els seus múltiples vessants, Companys representa un element essencial en la lluita per les llibertats socials, polítiques i nacionals". El Consistori vol que aquests actes contribueixin a les iniciatives adoptades per reclamar l'anul·lació de la sentència de mort del president.

Notícies relacionades

A part de l'acte institucional, per commemorar els 75 anys de l'afusellament de Lluís Companys s'ha preparat una conferència a càrrec del catedràtic d'història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona José Luis Martín Ramos. La conferència es titula 'Un advocat del poble en el govern de la ciutat. Lluís Companys, 1917-1920' i la pronunciarà al Saló de Cròniques de l'Ajuntament el 8 d'octubre a les 19.00 hores.

"RETRAT COMPANYS. LA IMATGE D'UN PRESIDENT"

Paral·lelament, també es podrà visitar la mostra 'Retrat Companys. La imatge d'un president' al Born Centre Cultural, una retrospectiva en imatges de fotoperiodistes de renom com Agustí Centelles, Josep Domínguez i Carlos Pérez de Rozas. L'exposició es podrà visitar entre el 6 d'octubre i el 22 de novembre al Born Centre Cultural.