H&M obté per la via del silenci administratiu una macrobotiga

El govern de Trias va posposar el debat del pla fins que va ser ineludible aprovar-lo

La firma ampliarà el seu establiment del passeig de Gràcia en 5.000 m2 més

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

L’empresa sueca de moda H&M ampliarà 5.000 metres quadrats el seu establiment de la zona baixa del passeig de Gràcia sense que la conveniència o l’infortuni d’aquesta iniciativa empresarial hagin sigut analitzats ni una sola vegada en el ple de l’Ajuntament de Barcelona. El govern d’Ada Colau es va veure ahir en l’obligació legal d’aprovar aquesta ampliació per la via del silenci administratiu, després que durant l’anterior mandat l’alcalde Xavier Trias evités reiteradament sotmetre el projecte a debat i votació. «És legal», va dir Jordi Martí, el regidor de CiU a qui li va tocar ahir empassar-se el gripau d’aquesta anomalia. La resta de l’oposició i el partit del govern local es van acarnissar amb ell. L’aprovació forçada va ser qualificada d’«estafa», decisió colada «per la porta del darrere», «furt del debat públic», i fins i tot es va insinuar que el projecte es va amagar premeditadament en «algun calaix oblidat» durant l’anterior mandat municipal.

El passeig de Gràcia és una avinguda on s’ha plorat aquests últims dos anys el tancament d’alguns establiments icònics i s’ha criticat la seva deriva, caracteritzada per l’aterratge de grans marques internacionals, res a veure amb el comerç de proximitat que tots els grups polítics diuen defensar. La nova botiga de H&M, a la confluència del passeig de Gràcia amb la Gran Via, se sumarà així a aquella tendència. Amb l’ampliació tindrà una superfície pròxima als 8.000 metres quadrats, a la qual sembla que pretén respondre en el futur amb una ampliació equivalent un dels seus grans rivals, Zara, amb botiga a l’altre costat del mateix carrer.

Notícies relacionades

El problema és que l’aprovació del projecte per la via del silenci administratiu no és una raresa. La Barcelona de les grans superfícies comercials s’ha construït massa vegades així recentment. Heron City va obtenir 6.000 metres quadrats addicionals aquest estiu pel mateix sistema. La Maquinista, 10.000, amb l’afegit que l’empenta comercial d’aquest centre comercial de Sant Andreu és inversament proporcional al declivi de les botigues del barri. 

CASOS FUTURS

Davant d’aquesta situació, el grup municipal de Ciutadans va reclamar a l’equip de govern que examini els expedients heretats de l’anterior executiu per evitar noves aprovacions per la via del silenci administratiu, una fórmula vergonyosa per als regidors, perquè la llei els impedeix votar en contra d’aquest reconeixement que els terminis han expirat i que per tant el pla a debat supera l’últim tràmit. En el ple d’a-hir, només la CUP Capgirem Barce-lona va votar en contra del reconeixement del silenci administratiu amb l’argument que el pla té defectes de forma, malgrat que els lletrats municipals creuen el contrari.

Temes:

Comerç H&M